RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

На Заході прийнято принципове рішення "задушити путіноміку"

Російський журналіст розповів, чому США та Європа не скасують санкції проти РФ

Російський журналіст розповів, чому США та Європа не скасують санкції проти РФ Російська економіка продовжує стрімко падати, а спроби Путіна заручитися підтримкою західних політиків зазнають невдачі Фото: EPA/UPG

Європейський Союз висловив готовність продовжити санкції проти Росії до 31 січня 2017 року. І хоча офіційне рішення з приводу пролонгації обмежувальних заходів ще не прийнято, експерти не сумніваються, що ЄС зуміє подолати внутрішні суперечності. А ось питання, чи будуть санкції діяти після 31 січня, є відкритим. Однак відомий російський журналіст і блогер Олександр Сотник упевнений, що поки Путін буде вести війну, Європа і США санкції не скасують.

Санкції, точніше – повільне задушення і без того напівживої російської економіки – головний біль нинішнього режиму. "Імпортозаміщення" виявилося фейком, а сьогодні (22 червня, - "Апостроф") стало відомо, що експерти з ВШЕ очікують продовження рецесії в Росії зі зниженням ВВП до 2% у 2016 році.

Реляції про "намацування дна" - фіговий листок для довірливих телеглядачів, яких стає все менше: адже одна справа – дивитися красиві графіки по телевізору, і зовсім інша – рахувати дрібні гроші в кишенях і жахатися, дивлячись на цінники в магазинах і на рахунки за зростанням тарифів ЖКГ.

Мінські угоди Путіним виконані не будуть. При ньому можна забути і про повернення Криму. Війна на Донбасі так і буде то тліти, то розгорятися з новою силою. Нестабільність в Україні – те, що необхідно Путіну. З наскоку перемогти за допомогою "Новоросії" та "російського миру" в нього не вийшло, тому він буде підтримувати напруженість в Україні – з надією, що український народ одного разу втомиться і "пожене Порошенко".

Думаю, не пожене – хоча б тому, що українці не стануть підігравати Кремлю, полегшуючи життя луб’янскому диктатору. Не дадуть вони йому такого "щастя" - зійти на трибуну і тріумфально констатувати: "Ну, я ж казав! Тепер-то ви бачите?.."

Європа та США санкцій не скасують. Доти, доки Путін буде вести війну і використовувати реваншистську риторику – скільки б він не вливав грошей платників податків у продажних західних політиків, – його зусилля будуть марними. І ніякі високооплачувані "друзі-співучасники" в особі Саркозі або Шредера йому не допоможуть. Принципове рішення "душити путиноміку" прийнято, і від нього ні в Європі, ні в США не відступлять. А після зміни кабінету в Білому Домі у Вашингтоні тиск на Кремль якісно посилиться.

Якщо Обама і Керрі роблять ставку на "м'яку силу", то за будь-якої нової президентської Адміністрації США про це можна буде забути. Звичайно, Європа втрачає на санкціях, але ці втрати не критичні, чого не скажеш про економіку Росії, що задихається. Причому, найцікавіше – в тому, що путінські "контр-санкції" тільки посилюють і без того важке становище. Тож і в 2017 році "улюкаївська братія" продовжить шарити руками по "дну", намагаючись намацати твердий ґрунт, але буде незмінно натикатися на чергове продовження санкцій.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України