RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна наштовхнеться на проблеми на Донбасі, - приватна розвідка США

У Stratfor прогнозують стабільну внутрішньополітичну ситуацію в Україні, проте на сході буде неспокійно

У Stratfor прогнозують стабільну внутрішньополітичну ситуацію в Україні, проте на сході буде неспокійно На сході України, як і раніше буде неспокійно Фото: EPA/UPG

Політична ситуація в Україні в третьому кварталі, швидше за все, буде стійкою. Це сприятиме проведенню реформ, що дозволить Україні отримати доступ до пакету допомоги Міжнародного валютного фонду і надасть Києву настільки необхідний фінансовий перепочинок. Тим не менше Київ наштовхнеться на проблеми в інших областях, особливо щодо війни на Донбасі, йдеться в глобальному прогнозі на третій квартал 2016 року, який був випущений американською розвідувально-аналітичною компанією Stratfor.

Черговий прогноз основних геополітичних подій є щоквартальним дослідженням Stratfor. На думку "приватного ЦРУ", найбільш актуальною темою липня-вересня будуть наслідки британського референдуму Brexit, результати якого можуть призвести до виходу Великої Британії з Європейського Союзу. Підсумки Brexit здатні вплинути і на ситуацію в Україні, яка розглядається в контексті дій Російської Федерації.

Як стверджують у Stratfor, після того, як потрясіння в уряді привели в крісло прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, політична ситуація в третьому кварталі для нашої країни, швидше за все, буде стабільною. Це сприятиме подальшим реформам, що дозволить Україні отримати доступ до пакету допомоги Міжнародного валютного фонду, надання якого на початку року застопорилося. Це дасть Києву настільки необхідну фінансову перепочинок.

Тим не менше Київ зіткнеться з проблемами в інших областях, особливо щодо війни на Донбасі. Оскільки Європейський Союз прийняв рішення продовжити санкції щодо Росії ще на шість місяців, Москва має менше стимулів для якихось негайних поступок Україні задля швидкого вирішення конфлікту. З іншого боку, зосередившись на проблемах Brexit, Європейський Союз може відсунути на другий план проблему кризи в Україні. Це надасть Москві більше можливостей для того, щоб скористатися розбіжностями щодо "українського питання", які намітилися останнім часом між членами ЄС.

У зв'язку з цим, як вважають у Stratfor, будуть продовжуватися уповільнені зіткнення між підтримуваними Москвою бойовиками та українськими силами безпеки. Вони можуть призвести до ескалації, однак великі наступальні операції, пов'язані із захопленням нових територій, навряд чи можливі. У вересні і жовтні в так званих ДНР і ЛНР планується провести праймеріз для місцевих виборів. Київ однак не визнає це голосування, що зайвий раз продемонструє факт невиконання Мінських угод. Тим не менше Росія і Захід продовжуватимуть свої переговори з приводу майбутнього України, хоча навряд чи зможуть досягти якихось проривів у третьому кварталі.

З іншого боку, у зв'язку з погіршенням економічної ситуації можливі народні протести і в самій Росії. З наближенням парламентських виборів у вересні уряд РФ побоюється, що економічні протести можуть перерости у політичні, як це вже відбувалося у відповідь на заяви про фальсифікації виборів у 2011 та 2012 роках. Щоб розправитися з демонстраціями, президент Росії Володимир Путін, можливо, задіє Національну гвардію, а також збільшить присутність Федеральної служби безпеки по всій країні. Протестні настрої необхідно буде утримувати на мінімумі, щоб забезпечити четверте пришестя Путіна на пост президента в 2018 році.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві