RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Юрій Шухевич: Порошенко може навіть в чомусь переплюнути Януковича

Син головнокомандувача УПА вважає правління Порошенка надто деспотичним

Син головнокомандувача УПА вважає правління Порошенка надто деспотичним Син головнокомандувача УПА Романа Шухевича, народний депутат України Юрій Шухевич Фото: УНІАН

Син головнокомандувача УПА Романа Шухевича, народний депутат України з фракції РПЛ ЮРІЙ ШУХЕВИЧ не надто задоволений роботою Верховної Ради в останні місяці. Каже, парламент працював надто халатно і недбало. Не останню роль у цьому, на його думку, зіграв і надмірний вплив на депутатів президента Петра Порошенка. Про те, як президент "ламає через коліно" незгодних з його думкою, за що варто поважати Олега Ляшка та чи принесла щось позитивне українцям остання сесія Верховної Ради, - Юрій Шухевич розповів в інтерв’ю "Апострофу".

- Пане Юрію, четверта сесія цього скликання парламенту добігає кінця. Як би ви її оцінили?

- На "одиницю"- не оціню, а от "двійку" дам за роботу цієї сесії.

- З чим, на вашу думку, парламент не впорався протягом минулої сесії?

- Багато з чим. А багато речей, які зробив цей парламент, було зроблено халатно або недбало. Наприклад, поспіхом був прийнятий закон про судоустрій і статус суддів, як президентський і невідкладний. Цей закон був прийнятий з порушенням регламенту, а так робити не можна. Закони, які мають більше ста статей, не можна приймати одразу за основу і загалом. Проти такого прийняття заперечували деякі фракції, але їхні зауваження не були враховані. І що з цього виходить: голова Верховної Ради ще 17 червня подав його на підпис президенту, але президент цей закон досі не підписав. Попри те, що 15 діб, відведених для цього, вже минуло.

- Які, на вашу думку, причини такого зволікання?

- Там є дуже багато підводних каменів. Я думаю, що вони тепер за голову схопилися. Цей закон треба було приймати у першому читанні, і до другого читання багато дечого можна було виправити. Звісно, що нема нічого досконалого, але треба максимально старатися прийняти добрий закон.

- Чи сподобалося вам, як парламент вирішував кадрові питання, і чи справляється з роботою новий уряд?

- Я не буду багато говорити про кадрові призначення, адже людей видно у процесі роботи: якщо наробить дурниць – поганий міністр, а справляється – отже, добрий міністр. Тож чи гарний цей уряд, ми ще побачимо, адже він працює тільки два місяці. Але він уже підняв ціни на газ і каже, що ціна повинна бути ринкова. Але є дві ціни: є імпортний газ і той газ, який ми добуваємо. Навіть якщо змішати один з другим, то все одно вийде якась опосередкована ціна, а не ціна імпортного газу…

- Чи було все ж таки зроблено щось позитивне під час цієї сесії? Можливо, закон щодо зниження мита на ввезення вживаних автомобілів з-за кордону

- Закон щодо розмитнення авто - це добре, але це тільки окреме питання. Україна убожіє, народ убожіє, рівень інфляції величезний, ціни ростуть. По цьому треба судити, а не по тому, що прийняли закон щодо розмитнення автомобілів, який дійсно є позитивним.

- Чи змінилася робота парламенту після того, як спікером став Андрій Парубій? Як щодо порушень регламенту?

- Порушення були і є зараз. Може, хіба що Гройсман вмів деякі гострі кути краще обходити, хитріше, плавніше, а тепер цього нема.

- Те, що у парламенті досі не відбулося схвалення змін до Конституції в частині децентралізації і щодо виборів на окупованому Донбасі, на вашу думку, це перемога чи поразка?

- Це перемога парламенту і перемога здорового глузду. Добре, що не прийняли, бо це все згубне - і вибори там на неконтрольованій території, і та форма децентралізації, яку президент пропонує. Це не децентралізація, а централізація.

- На вашу думку, президент пішов на поступки парламенту в цьому питанні, чи все-таки будуть спроби провести ці питання через Верховну Раду?

- Я думаю, що він не полишить спроб щодо цього, буде протягувати. Він є деспотичною фігурою і може навіть в чомусь переплюнути і Януковича.

- Але чому ви так вважаєте? Петро Порошенко все-таки прийшов до влади після Майдану...

- Ну і що? Всі вони прийшли після Майдану. Ви прекрасно знаєте формулу: революції задумують мрійники, роблять романтики, а плодами революції користуюся негідники. В тому числі після Майдану. Він (Порошенко, - "Апостроф") хоче підім’яти під себе "Народний фронт". Він не хоче прислуховуватися до думки інших, він всіх ламає через коліно. Він хотів, щоб Гройсман був прем’єром, і він добився цього. Він підпорядковує собі суди законопроектом про статус суддів. Конституційний суд – це його приватний суд. Він вже давно має змінити склад ЦВК відповідно до закону, але ще не підібрав відповідних кандидатур. Він свою людину посадив у крісло генерального прокурора…

- А щодо вашої роботи у цьому парламенті: чи вдалося вам реалізувати за цих півтора року ті плани, які ви ставили перед собою, йдучи в депутати?

- Дещо виконав. По-перше, це чотири декомунізаційні закони. Перший закон про визнання борців за волю України, це мій законопроект, я цим пишаюся. Я також працював, щоб у якесь правове поле ввести добровольців, які воюють на сході. Так само є багато законопроектів щодо учасників АТО. Зробив дещо, але то все таке дрібне на тлі проблем, які стоять перед цілою Україною…

- Чи вдається цьому парламенту вирішувати ці проблеми?

- Ні.

- Тоді як щодо наступного?

- Це питання не до мене, це залежить від тих, кого оберуть. Я думаю, що буде вирішувати, бо той парламент, який прийде, він буде зовсім іншим.

- Постмайданівські політики кажуть, що наступний парламент буде гіршим, адже, як показує соціологія, підтримка "Опозиційного блоку" зростає, і у разі дострокових парламентських виборів до парламенту можуть потрапити багато колишніх регіоналів…

- І в цьому парламенті є достатньо регіоналів. У "БПП" достатньо колишніх регіоналів, і в Адміністрації президента достатньо колишніх регіоналів. Сам президент - колишній регіонал, не забувайте, що він якийсь час був членом уряду Януковича.

- Тобто наскільки я розумію, ви виступаєте за дострокові парламентські вибори?

- Ні, але вони будуть. І не тому, що я хочу чи не хочу. Вони там, на Банковій, самі їх викличуть. Те, що відбувалося в п’ятницю в Печерському суді, - це показник. Вдруге може відбутися не в Печерському суді, а на Банковій. Я маю на увазі той випадок з добровольцями і "Батьою". І прийдуть ці хлопці, прийдуть так, як прийшли у Печерський суд.

- Якщо дострокові парламентські вибори все-таки відбудуться, то чи маєте ви бажання знову піти у народні депутати?

- Я поставив перед собою цілі, яких хочу досягнути в цьому парламенті. Якщо я не встигну, то так, постараюсь піти. Я маю плани щодо пенсійної реформи, я хочу, щоб пенсійна система була справедливою, а не такою, якою вона є в нас тепер. Людина платить внески до пенсійного фонду з чотирьох тисяч, а отримує сто-двісті тисяч заробітної плати. А потім йде на пенсію і отримує 80% своєї заробітної плати як пенсію. Чи це справедливо? А той, хто тяжко пропрацював 40 років, сплачував внески, тепер отримує жалюгідну пенсію…

- Як вам у парламенті працюється у фракції Радикальної партії?

- А яке то має значення? Якщо хочеш працювати, то будеш всюди працювати.

- Вам комфортно в цій фракції? Олега Ляшка нерідко звинувачують у популізмі і в тому, що він не живе так, як пропагує…

- Питання не в тому, що він говорить, популізм чи не популізм, а що людина робить. Те, що він турбується про зниження тарифів на житлово-комунальні послуги, – правильно. Він вимагає створення тимчасової слідчої комісії стосовно вищих посадових осіб – правильно. Ми маємо знати, як керівництво нашої держави живе, за що і як.

- Тобто ви поважаєте Олега Ляшка за те, що він робить?

- Поважаю.

- А чи радиться Ляшко з вами щодо якихось рішень?

- Я ж буваю на фракції, де ми обговорюємо питання, ставлення до тих чи інших законопроектів, голосувань. Тож я відчуваю свій внесок.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України