RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Дії Росії біля кордонів з Україною важко назвати плановими навчаннями

В рамках навчань Росія проводить мобілізаційні заходи, зазначає Дмитро Тимчук

В рамках навчань Росія проводить мобілізаційні заходи, зазначає Дмитро Тимчук На думку військового екпертів, російські військові навчання та мобілізаційні заходи не варто сприймати як відкриту підготовку до наступу на Донбасі Фото: Міноборони Росії

У четвер, 25 серпня, президент РФ Володимир Путін наказав Міноборони приступити до найбільшої за півтора року раптової перевірки боєготовності збройних сил. Навчання проводяться поблизу українського кордону. У Міноборони зазначили, що під виглядом маневрів може бути створена ударне угруповування для подальших дій, в тому числі - проти України, а за даними офісу українського віце-прем'єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванни Климпуш-Цинцадзе, кількість озброєнь на Донбасі за деякими позиціями зросла в десятки разів. Про те, чого чекати далі, "Апострофу" розповів координатор групи "Інформаційний опір", народний депутат Дмитро Тимчук.

Давайте відокремлювати мух від котлет. Абсолютно згоден, що йшло нарощування кількості озброєнь на Донбасі. Зрозуміло, що воно прибувало з Росії. Але порівнюються цифри, які були навесні-влітку 2014 року, з тими, що є на даний момент. Тобто, мова не йде про те, що кількість якихось озброєнь зросла в десятки разів протягом двох тижнів або місяців, а, як мінімум, протягом двох років. Перший етап російської агресії на Донбасі заключався переважно у тому, щоб мобілізувати різні проросійські, антиукраїнські сили та рухи. При цьому була ставка на те, що українські збройні сили були повністю паралізовані і, згідно законодавства, не могли застосовуватися у внутрішніх операціях. Це потім вже Верховна рада в екстреному порядку змінила закон про антитерористичні операції, щоб легалізувати участь військових підрозділів у АТО на Донбасі.

Восени 2015 року Росія спробувала сформувати армію "Новоросії" - єдину для так званих ЛНР і ДНР. Але коли ці спроби провалилися, почали формуватися перший і другий армійські "корпуси". Якщо раніше були розрізнені формування з місцевих бойовиків і російських військових, то до кінця 2015 році вже була сформована структура, причому по кальці бригад Збройних сил РФ. І постало завдання їх доукомплектування особовим складом і озброєннями. Особовий склад - зрозуміло звідки брався - різними способами намагалися мобілізувати місцеве населення і відправляли російських найманців. Зброя - також з РФ. Ось звідки такі приголомшливі цифри. Мова ж не йде про перекидання після 2015 року якихось нових бригад або батальйонних тактичних груп з Росії, а про доукомплектуванні вже існуючих бригад і заміну тих зразків озброєння, які виходять з ладу. Сказати, що за дуже короткий період бойовики в кілька разів збільшили кількість озброєнь, не можна.

Що стосується рішення Москви приступити до перевірки боєготовності ЗС РФ, то це важко назвати плановими навчаннями. Одна справа, коли мова йде про перекидання підрозділів та формувань і приведення їх у повну бойову готовність у відповідності з навчаннями, які проходять на території РФ — "Кавказ-2016". Але більше насторожує той факт, що в рамках цих навчань проходять мобілізаційні заходи. Була інформація, що в Південному військовому окрузі РФ військкомати отримали розпорядження викликати з резерву майже 5 тис. осіб. Були також повідомлення про переведення окремих частин і з'єднань на штати воєнного часу. Але знову-таки: Росія може сказати, що все це проводиться в рамках навчань "Кавказ-2016", що перевіряється боєготовність кадрових частин та їх здатність проводити мобілізаційні заходи у воєнний час. Формально це вкладається в логіку навчань, які проводить Росія.

У той же час, якби я на місці російського керівництва готувався здійснювати якісь агресивні дії проти України з використанням частин і з'єднань регулярних збройних сил, я б не проводив мобілізаційні заходи. Тому що я б не сказав, що резервісти, які проходили строкову службу, володіють ідеальною вишколом. Фактично, це гарматне м'ясо. Кидати їх під українські танки та артилерійський знаряддя, як мені здається, — не самий розумний вихід. Росії потрібно було б використовувати людей, які вже у строю. Тому я б розглядав всі ці заходи як брязкання зброєю.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві