RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Відставка Ложкіна: бонапартизм Порошенко став останньою краплею

Названо справжні мотиви звільнення Бориса Ложкіна з поста глави Адміністрації президента

Названо справжні мотиви звільнення Бориса Ложкіна з поста глави Адміністрації президента Борис Ложкін (праворуч) та Ігор Райнін Фото: Михайло Марків/president.gov.ua

29 серпня на засіданні Національної ради реформ президент Петро Порошенко заявив, що призначив новим главою своєї Адміністрації голови Харківської ОДА Ігоря Райніна. Тепер уже колишній глава АП Борис Ложкін стане радником Порошенко, а також буде керувати Інвестиційною радою при президенті. Це компромісне рішення дозволить Ложкіну нормалізувати зіпсовані відносини з великим бізнесом, а також зберегти дистанцію від токсичного президента, вважає старший аналітик МЦПД Анатолій Октисюк.

Чутки про те, що Борис Ложкін збирається піти з Адміністрації президента, циркулювали в політичному співтоваристві вже досить давно. У вузьких колах Борис Євгенович неодноразово говорив про те, що він втомився від рутинної державної служби, постійних стресів, викликаних важким характером президента і безперервними конфліктами Порошенка з бізнесменами та олігархами. Ті, хто знайомий зі стилем життя Бориса Ложкіна, можуть підтвердити інформацію, що він дійсно більше любить отримувати новий досвід, відпочивати на яхті і рибалити, ніж займатися врегулюванням важких корпоративних конфліктів, таких, наприклад, як "справа Корбана".

Ложкін не особливо хотів псувати свої стосунки з бізнесменами та олігархами в рамках проведеної президентом "деолігархізації". Адже в такій іпостасі він виступав не як звичний друг і бізнесмен, а як представник влади і довірена особа Порошенко, який часто ламав через коліно своїх опонентів.

Розуміючи, що будь-яка влада має властивість змінюватися, Ложкін не хотів палити мости у стосунках з великим капіталом, тому і просився піти з політики ще рік тому. Однак президент не відпускав його і просив попрацювати ще, поки ситуація в країні не стабілізується.

Поінформовані джерела в АП стверджують, що головною причиною відходу Ложкіна з президентської канцелярії все-таки послужив бонапартизм глави держави, який перестав дослухатися до його думки.

Як розповів співрозмовник "Апострофа" на Банковій: "Борис Ложкін в нинішніх умовах міг би ще півроку-рік тягнути свою службу. Бувало, що він опинявся в набагато більш складних обставинах, але струшував пил і йшов далі. Проте останнім часом президент перестав дослухатися до його думки і порад. Глава держави все більше орієнтується під час прийняття ключових рішень на своє бізнес-оточення в особі Кононенко, Грановського і Березенко. Тому далі виконувати сліпі вказівки президента і бути простим статистом не мало сенсу. Є і ще один момент, який послужив драйвером для прийняття такого рішення, – це електронне декларування, яка почне працювати з 1 вересня 2016 року. На Банковій давно ходять чутки про те, що Ложкін не хоче "світити" своє майно, ось і наполіг на тому, щоб піти до 1 вересня".

Після відходу з Банкової Ложкін зосередиться на вирішенні своїх особистих справ, а також на нормалізації відносин з представниками великого бізнесу, які були істотно зіпсовані за останні два роки. При цьому повністю з команди президента він не піде, але буде тримати дистанцію і виступати комунікатором не тільки з великим бізнесом, але і з міжнародними гравцями. Як тут не пригадати чутки у вузьких коридорах влади про те, що найближчим часом Ложкін може виступити в ролі дипломата, наприклад, посла України в РФ або ж міністра закордонних справ. Втім, все залежатиме від геополітичної кон'юнктури і від того, наскільки сильно подує "північний вітер". Час покаже. А поки що сторінка в професійній біографії Ложкіна під назвою "глава Адміністрації президента 2014-2016" закрита.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві