RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Війна на Донбасі: навіщо Росія накачує схід України новою військовою технікою

Для серйозного наступу сил у бойовиків не вистачить, але провокації будуть, - спікер Генштабу

Для серйозного наступу сил у бойовиків не вистачить, але провокації будуть, - спікер Генштабу 152-мм артилерійські знаряддя "Акація", заборонені Мінськими домовленостями, продовжують перекидатися на окупований Донбас з території РФ Фото: defence.ru

Росія продовжує поставки озброєнь на тимчасово окуповані території сходу України. За даними української розвідки, на Донбас перекинули 12 артилерійських знарядь із забороненим за Мінськими домовленостями калібром 152 мм. В Генштабі ЗСУ відзначають, що це відбувається на регулярній основі і за принципом ротації. У зв'язку з тим, що після "виконання завдань" російську техніку повертають додому, у самопроголошених ДНР і ЛНР немає сил для масштабного наступу, вважають українські силовики.


У середу, 18 травня, Головне управління розвідки Міноборони України опублікувало відомості про чергову відправку російської зброї на тимчасово окупований Донбас. "Продовжується перекидання озброєння і військової техніки з території РФ: через населений пункт Сніжне в напрямку окупованого Донецька – 12 одиниць 152-мм САУ "Акація" на великовантажних причепах; з боку населеного пункту Новоазовськ в напрямку Донецька – п'ять мобільних автоматизованих комплексів РЕБ "Леєр-2" на базі бронеавтомобілів "Тигр")", - сказано в повідомленні відомства.

Подібні види озброєнь, зокрема, 152-мм артилерійські знаряддя "Акація", заборонені Мінськими згідно з досягнутими домовленостями і угодами, повинні бути відведені від лінії зіткнення. Але, як повідомляє прес-центр штабу АТО, 17 травня бойовики так званих ДНР і ЛНР більше години обстрілювали позиції українських військових біля населеного пункту Славне (Донецька область, - "Апостроф") з систем калібру 152 мм.

"Я не готовий сказати, чи використовують бойовики тільки що завезену техніку чи ж ту, яка у них була, але факт зафіксований. Більше того, досить складно з'ясувати, що це - снаряди самохідної установки "Акація" або гаубиці Д-20 з тим самим калібром", - заявив "Апострофу" спікер генерального штабу ЗСУ Владислав Селезньов.

На думку головного редактора сайту "Інформаційний опір", військового експерта Юрія Каріна, Росія навмисно "накачує" окуповані регіони Донбасу зброєю. "Таким чином Москва хоче чинити тиск на Київ і міжнародне співтовариство з метою змусити їх зайняти більш м'яку позицію щодо виконання Мінська-2 і піти на виконання кремлівської версії цих домовленостей (згідно неї - спочатку на Донбасі повинна пройти амністія, потім - вибори, а вже тільки після цього можливе встановлення контролю за російсько-українським кордоном, - "Апостроф")", - зазначив він у коментарі "Апострофу".

Карін додав, що нові поставки російської зброї на Донбас пов'язані також з тим, що наявні в розпорядженні бойовиків зброя і техніка виходять з ладу, і їх необхідно замінити. "Не всі представники незаконних збройних формувань є військовослужбовцями РФ. Там є відверті кримінальні елементи, асоціальні елементи і так звані шахтарі і трактористи, які не мають військової спеціальності і не вміють поводитися зі зброєю належним чином. Тобто, техніка виходить з ладу, ламається, знищується в ході вогню у відповідь з боку ВСУ. Отже, терористам потрібна нова", - пояснив експерт.

Як підкреслює російський військовий оглядач Павло Фельгенгауер, ще однією причиною ввезення на окуповані регіони України техніки з РФ є випробування її в бойових умовах. "Втім, цього не можна сказати про "Акації" , які є далеко не новими видами озброєнь", - сказав він "Апострофу".

Тому, як припустив Владислав Селезньов, поставка "Акацій" може бути пов'язана з тим, щоб забезпечити російським військовим підготовку в бойових умовах. "Якщо б ми перерахували всю техніку, яка перетнула державний кордон з окупованою територією, то кількість була б величезною. Але ми повинні розуміти, що відбувається ротація. Підрозділи регулярних військ збройних сил РФ заходять на окуповану частину України, виконують поставлену задачу і потім повертаються", - зазначив він.

Одним з таких завдань, як вважає Павло Фельгенгауер, може стати масштабний наступ бойовиків з метою захоплення під свій контроль нових територій, причому найбільш сприятливим часом для такого наступу експерт назвав кінець літа - початок осені цього року. "Це пов'язано зі сприятливою погодою, з тим, що немає ротації в російських тактично-батальйонних групах. Так що серпень-вересень — найсприятливіший час для цієї ситуації. Втім, з цього не випливає, що атака з боку так званих ДНР і ЛНР дійсно відбудеться", - прокоментував Фельгенгауер.

Такого розвитку подій не стали виключати і в Генштабі ЗСУ. Втім, за словами Владислава Селезньова, зараз у бойовиків так званих ДНР і ЛНР немає сил для проведення успішної наступальної операції. "На сьогоднішній день у нас є інформація, що у бойовиків немає достатньо сил і потужності. Однак провокації на певних тактичних дільницях будуть. У такий спосіб ватажки бойовиків намагаються підтримувати належний рівень військової дисципліни", - резюмував спікер Генштабу.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу