RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Через п'ять років реінтеграція Донбасу буде вже неможлива, - Георгій Тука

Вибори повинні стати останнім кроком щодо повернення окупованих територій

Вибори повинні стати останнім кроком щодо повернення окупованих територій Заступник міністра з питань окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука Фото: УНІАН

Новостворене Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб готує для подання на розгляд президенту і СНБО план дій щодо реінтеграції Донбасу. Про це в інтерв’ю "Апострофу" розповів заступник керівника цього міністерства ГЕОРГІЙ ТУКА. За словами заступника міністра, його заклик чимшвидше розпочати реінтеграцію адресований також і протилежній стороні конфлікту. Тука наголошує, що питання виборів на неконтрольованих територіях у плані реінтеграції перебуває на останньому місці, оскільки у теперішніх умовах ні про які вибори мова йти не може.

- Пане Георгію, у неділю ви заявили про необхідність розпочати реінтеграцію Донбасу. З чого саме має починатися цей процес?

- Метою реінтеграції є відновлення цивільного способу життя, як на контрольованих, так і на неконтрольованих територіях, поновлення української влади, повернення місцевих цивільних мешканців до нормального способу життя. Це вимагає певних зусиль, як від влади, так і від міжнародної спільноти.

Слід також зазначити, що за досвідом міжнародних центрів, які займаються вивченням збройних конфліктів, якщо протягом п’яти років не відбувається процес реінтеграції території, то практично цей процес вже не відбувається ніколи.

- Які сьогодні повинні бути перші кроки такої реінтеграції? Чи ваше міністерство буде її готувати, чи, можливо, вже є якісь рішення щодо цього?

- Так, звісна річ, є певний план дій і зараз він буде оформлятись у якості державного документа і буде наданий на розгляд президенту і Раді національної безпеки і оборони.

- Чи цей план реінтеграції передбачає проведення виборів на окупованих територіях?

- Вибори – це останній крок. Перед тим, як проводити вибори, треба здійснити низку заходів, які забезпечать законність виборів, їх відповідність українському законодавству, участь усіх політичних партій, безпеку виборчих комісій, безпеку засобів масової інформації.

- Коли ви говорити про план реінтеграції, чи йдеться про план роботи вашого міністерства?

- У тому числі. До реалізації цього плану буде залучене не тільки наше міністерство. Наше міністерство не може спричинити припинення вогню, відведення озброєнь, введення поліцейської місії.

- Наскільки я розумію, йдеться про реалізацію Мінських угод?

- Так.

- Чи робило ваше міністерство вже якісь підрахунки щодо того, скільки буде коштувати реінтеграція?

- Ні, таких підрахунків не має. По-перше, нашому міністерству лише два тижні і воно складається з трьох осіб. По-друге, Україна не має об’єктивної інформації щодо ушкоджень на непідконтрольній їй території.

- Коли ми говоримо про деокуповану територію, ту, яку українському війську вже вдалося визволити, то які є сьогодні потреби? Які заходи відбуваються щодо реінтеграції таких територій?

- Реінтеграція звільнених територій передбачає декілька напрямків роботи. Один із них – це відбудова зруйнованої і пошкодженої інфраструктури, ліній електропстачання, водопостачання, ремонт і відновлення роботи медичних закладів, шкільних закладів. Дуже великий перелік того, що треба зробити.

Окрім того, треба створювати нові робочі місця, бо зараз, на жаль, проблема безробіття дуже нагальна на сході, і цю проблему має вирішувати в тому числі і держава з залученням міжнародних донорських організацій і наших українських вітчизняних підприємців. Бо ніхто за нас створювати додаткові робочі місця не буде.

- Наскільки західні донори сьогодні готові давати кошти на Донбас, адже це не виглядає такою привабливою справою?

- Донори тому і називаються донорами, а не інвесторами, що вони не переслідують комерційну мету.

- Ви зазначили, що сьогодні в міністерстві працює тільки три особи. Коли штат міністерства буде збільшено, і скільки в ньому повинно працювати осіб, щоб міністерство могло виконувати свої завдання?

- За штатом, який наразі має затвердити Кабінет міністрів, передбачено наявність 105 робочих місць. А коли це буде зроблено? Я сподіваюсь, що на цьому тижні.

- Чи будуть у вашого міністерства якісь регіональні представництва?

- В планах є - трьох регіональних представництв. Одне представництво буде опікуватись роботою по Луганській, Харківській, Дніпропетровській областях, друге – Донецькою і Запорізькою областями. І третю філію збираємось відкрити в Херсонській області.

- Де сьогодні необхідно докласти більше зусиль - щодо Криму, чи все ж щодо роботи по Донбасу?

- Я б, чесно кажучи, не робив такого розподілу, аби не применшувати нашу увагу до тієї чи іншої території, бо вони обидві окуповані. Але, по-перше, дякуючи Богу, в Криму зараз не відбувається бойових дій, а на Донбасі вони відбуваються і постійно руйнується інфраструктура, і отримують поранення наші військові, і, на жаль, гинуть. Тому все ж , мабуть, варто сконцентрувати зусилля на східному напрямку

- Яким буде бюджет вашого міністерства?

- Мені це ще не відомо, бо він ще не затверджений.

- Яким чином міністерство працюватиме з тимчасово переміщеними особами?

- Ми бачимо цю роботу в співпраці з Міністерством соціальної політики, бо дуже багато питань перетина ються із його діяльністю, і з діяльністю Міністерства охорони здоров’я, Міністерства освіти, і з дуже багатьма різними відомствами. Вже проводяться робочі групи, яких працює декілька. Мені дуже подобаються ініціативи і емоційна віддача міністра соціальної політики Андрія Реви, бо я бачу, як людина просто реально душею вболіває за долі переселенців. Зараз найнагальніше питання - це відновлення всіх соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, і я сподіваюсь, що вже завтра на засіданні Кабінету міністрів ми вирішимо це питання разом з Міністерством соціальної політики.

- Чи будуть відновлені соціальні виплати тим, хто залишився на окупованих територіях?

- Якщо будуть для цього передумови, то так, будуть відновлені.

- Чи можливо зробити це ще протягом цього року?

- Це залежить від того, як протилежна сторона буде дотримуватись, перш за все, заходів безпеки. Яким чином зараз можна говорити про відновлення виплат, якщо там грабуються банківські установи?

- Тобто виплати на окупованих територіях можна було б відновити ще в цьому році, якщо були б створені відповідні заходи безпеки?

- Абсолютно так.

- А скільки буде коштувати Україні відновлення соціальних виплат на окупованих територіях ? Чи є якісь підрахунки?

- Ні, таких висновків зараз немає, бо в нас немає можливості дослідити соціально-економічний стан окупованої території. Ми наразі не маємо об’єктивної інформації про те, скільки зараз там людей проживає, хто ці люди, хто з них має отримувати які виплати. Інформації наразі уряд України не має.

- Наскільки схильними до діалогу є представники так званих "ДНР" і "ЛНР"?

- Я б сказав так: непрості відносини.

- Наскільки реально розпочати реінтеграцію Донбасу ще цього року? Чи це вже завдання на наступний рік?

- Це питання досить риторичне, бо ви розумієте, що всі ці дії по реінтеграції Донбасу залежать не тільки від української сторони. У більшій мірі вони залежать від протилежної сторони, тому не можна робити якісь прогнози стосовно термінів.

- Тобто ваші слова про необхідність реінтеграції - це радше заклик протилежної сторони до діалогу?

- Звісно, цей діалог триває в рамках Мінського процесу.

- Що станеться в тому випадку, якщо не вдасться реалізувати плани щодо реінтеграції?

- В найкращому випадку ми отримаємо Придністров’я, в найгіршому випадку ми отримаємо щось на кшталт Осетії.

- Раніше Ви висловлювались проти виборів на Донбасі… Коли ви зараз говорите про реінтеграцію, чи означає це, що змінилися якісь умови, адже ви висловлюєтесь за реінтеграцію, яка все ж включає і вибори на цих територіях?

- Я ніколи не був категорично проти виборів. Я завжди казав, що для цього немає передумов. І зараз їх немає. Їх треба створювати. Якщо вдасться їх створити, то чому б не проводити вибори. Проте в таких умовах, які є зараз, я вважаю, що ні про які вибори мова йти не може.

Читайте також

Бензин в Україні злетить у ціні: в чому причина

Підвищення акцизів на пальне, яке пропонує уряд України, спричинить суттєве зростання цін, насамперед на бензин та дизель

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців