RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ні про яке братання з російськими офіцерами і мови бути не може

Генерал-майор ЗСУ розповів про відносини з росіянами в роботі Спільного центру з контролю і координації режиму припинення вогню

Генерал-майор ЗСУ розповів про відносини з росіянами в роботі Спільного центру з контролю і координації режиму припинення вогню У СЦКК "братання" між українськими та російськими військовими немає, але в переговорах і брифінгах дотримується дипломатичний етикет Фото: OSCE Special Monitoring Mission to Ukraine

Генерал-майор РАДІОН ТИМОШЕНКО, голова Спільного центру з контролю і координації режиму припинення вогню (СЦКК) з української сторони, в інтерв'ю "Апострофу" пояснив, як можна домогтися дотримання режиму тиші в зоні АТО, навів приклади провокацій бойовиків і розповів, як будуються взаємини з російськими офіцерами, котрі працюють у СЦКК поруч з українцями.

Про відносини з російськими офіцерами, які працюють у складі СЦКК

Не буду приховувати, особливо перші два тижні з моменту вступу на посаду, психологічно було дуже важко. Але поставлене завдання потрібно виконувати, а це означає також брати участь у брифінгах (спільні зустрічі з представниками ОБСЄ і РФ) і в переговорах з російською стороною СЦКК.

Щодо взаємовідносин з ними (російські офіцери живуть у тому самому санаторії в Соледарі, де розташований штаб СЦКК і де проживають українські співробітники центру), то наведу такий приклад: у нас прийнято віддавати військову честь, але коли повз мене перший раз пройшов російський офіцер і не віддав честь, я йому сказав: "Товариш майор, хто воював, той ціну честі знає". Йому стало незручно.

Тому щодо військового вітання в нас в СЦКК немає жодної людини серед російських офіцерів, яка б не віддавала мені військову честь. Так само, якщо йде російський генерал, то і мої офіцери його вітають. Це скоріше норма етикету, яка не дає перерости відносинам в антагоністичні і, як наслідок, зруйнувати тонку грань співробітництва в галузі припинення вогню, ніж данина поваги один до одного. Ми також дотримуємося певного дипломатичного етикету - це стосується, в тому числі, рукостискання перед початком брифінгу.

При цьому про жодне "братання" не йдеться і не може йти в принципі.

Про те, як бойовики заважають роботі встановлених місією ОБСЄ камер відеоспостереження

Для того щоб отримати достовірні відомості про порушення режиму припинення вогню, спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ створює систему відеоспостереження. Так, приблизно півтора місяці тому на додаток до відеокамери в Широкіно (село біля Маріуполя, - "Апостроф") за участю першого заступника СММ ОБСЄ Олександра Хуга були встановлені відеокамери в Авдіївці (місто в центральній частині Донецької обл., - "Апостроф") і шахті "Жовтнева" (Донецьк). З метою дотримання паритетності ці "дзеркально" встановлені відеокамери повинні були розпочати роботу одночасно. Але відеокамера на шахті "Жовтнева" досі не діє у зв'язку з відсутністю електроживлення. Причина до банальності проста – упродовж уже більше місяця представники ОРДО (ДНР) не можуть знайти 300 метрів електрокабелю. Тобто відеокамера є, але вона не функціонує, отже, документування порушень режиму припинення вогню не здійснюється.

Більше того, отримання інформації з функціонуючої відеокамери в Авдіївці протягом останніх двох тижнів фактично блоковане, сепаратисти відключають електроживлення ретранслятора, встановленого на території ОРДО.

У результаті потужні артилерійські обстріли (близько 310 снарядів) бойовиків в ніч з 23 на 24 травня по позиціях сил АТО в районі промзони і будинках мирних жителів в Авдіївці відеокамери СММ ОБСЄ не зафіксували. Відновити реальний хід подій дозволили ті дані, які зібрали спостерігачі української сторони СЦКК і які отримали підтвердження завдяки фіксації обстрілу відеокамерами підрозділів АТО.

Про способи боротьби з порушеннями режиму припинення вогню

На сьогодні найбільш поширений спосіб - це звернення української сторони до російської сторони СЦКК (або навпаки) з пропозицією ввести режим тиші, щоб припинити обстріл, який вже має місце. Мені здається, це вкрай невдалий формат роботи.

Гадаю, обстріли, особливо артилерійські, насправді припиняються тому, що порушник досягає своєї мети і змінює позицію, щоб не піддатися повторному вогню, а не в результаті "бурхливої діяльності" СЦКК.

Тому я маю намір запропонувати Олександру Хугу інший, на мою думку, більш ефективний спосіб.

Враховуючи, що на сьогодні накопичено достатньо інформації про райони, звідки ведуться мінометні та артилерійські обстріли (сепаратистами, - "Апостроф"), ми хочемо запропонувати організувати там патрулі СММ ОБСЄ. Це буде превентивна міра, і ми зможемо якоюсь мірою запобігати обстрілам і мінімізувати кількість порушень режиму припинення вогню.

Ми розуміємо, що оцінка роботи СЦКК повинна бути максимально об'єктивною. Але як це зробити? Ось вам приклад: командиру артилерійського дивізіону поставлено завдання - потримати вогнем з закритих вогневих позицій наступ танкової роти, якою у свою чергу протидіє батарея супротивника у складі шести протитанкових гармат.

Є два варіанти виконання завдання командиром артилерійського дивізіону. Перший - спробувати придушити протитанкову батарею з вогнем осколково-фугасних боєприпасів усіма (вісімнадцятьма) знаряддями дивізіону. В результаті найімовірніше буде знищено 2-3 знаряддя противника, і це немало. Але решта здатні як мінімум підбити 3-4 наших танки. Інший варіант – застосувати димові боєприпаси і "засліпити" особовий склад протитанкової батареї противника. Для цього, як показує практика, досить 4-6 гармат - це одна третина від загальної кількості знарядь у дивізіоні. Тож за такої тактики жодне знаряддя, жоден солдат противника не постраждає.

Постає питання: як вчинити? Другий варіант кращий, тому що він дозволяє нашій танковій роті фактично без втрат виконати поставлене бойове завдання.

На мою думку, такий підхід доцільно використовувати також у випадку з СЦКК - тактика запобігання та недопущення втрат була б набагато ефективнішою.

Повний текст інтерв'ю з Радіоном Тимошенком читайте на сайті "Апострофа" найближчим часом.

Читайте також

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози