RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Біля Авдіївки - місячний пейзаж, а штаб АТО занижує дані по обстрілам

Бійці під Донецьком розповіли про реальну ситуацію в районі шахти "Бутівка"

Бійці під Донецьком розповіли про реальну ситуацію в районі шахти "Бутівка" Позиції українських військових обстрілюють снарядами, які заборонені Женевською конвенцією Фото: УНІАН

Повідомлення про загиблих і поранених в районі Авдіївки з'явилися в соцмережах на вихідних. Мова йшла про загибель чотирьох бійців українського Добровольчого корпусу (ДУК) "Правий сектор", двох бійців "Айдара", про приблизно 20 поранених, серед яких були і "айдарівці", і військовослужбовці ЗСУ, і добровольці ДУКа. Говорили про те, що один чоловік опинився під завалами на шахті "Бутівка" (під Донецьком), що постраждала після прямого попадання великокаліберних снарядів. У понеділок, 13 червня, в Генштабі повідомили, що бійці ПС перебували на передньому краї несанкціоновано. З'ясовуючи точну кількість убитих і поранених, "Апостроф" дізнався від командирів на передовій, що офіційні дані про обстріли занижуються, щоб не псувати статистику на передовій.

Про велику кількість убитих і поранених українських військовослужбовців в ході боїв на Донбасі повідомили в неділю, 12 червня, волонтери Ілля Лисенко і Тетяна Чудновець. "Це була украй складна ніч! Мабуть, ця ніч була найскладнішою в цьому році. Авдіївка. Майорск. Півтора десятка поранених тільки на наших бортах і катастрофічна нестача машин. В Авдіївку були перекинуті додатково 2 екіпажі з Карлівки, і коли всі машини йшли в госпіталі, надходили нові", - написав на своїй сторінці в Facebook Лисенко.

У свою чергу Чудновець Тетяна повідомила про вісьмох поранених і чотирьох загиблих бійців "Правого сектора" внаслідок обстрілу в районі шахти "Бутівка” під Авдіївкою. Факт обстрілу підтвердив і народний депутат, координатор спецбатальйону МВС "Київ-1" Євген Дейдей, який, правда, повідомив про одного вбитого і 4 поранених. А командир Правого сектора" Андрій Стемпіцький в понеділок, 13 червня, опублікував фото бійців, котрі загинули під обстрілом.
У той же час, ще в неділю штаб АТО спростував інформацію волонтерів про велику кількість жертв серед українських бійців, повідомивши лише про трьох поранених військовослужбовців ВСУ. А в Генеральному штабі 13 червня взагалі заявили, що бійці "Правого сектора" перебували на передовій несанкціоновано. Спікер Адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко повідомив, що з цього приводу розпочато розслідування. Втім, таке рішення виглядає досить дивним, оскільки загальновідомо, що бійці ДУКа, воюють на передовій з 2014 року, і навряд чи в Генштабі не знали про це аж до минулих вихідних.

"Їх там немає"
Артем Скоропадський, спікер "Правого сектора", підтвердив загибель чотирьох бійців ДУКа. Він також уточнив, що на даний момент під завалами шахти "точно нікого немає". Що стосується поранених, то можна з впевненістю сказати про вісьмох бійців "Правого сектора". "Але їх може бути не вісім, а одинадцять, у нас же всі з позивним. Лікарі дають прізвища, а ми не можемо зрозуміти — чи то це "правосеки", чи то інші. Може, три людини були легко поранені. Їх порахували, але вони залишилися в тому районі (на позиціях - "Апостроф")", - зазначив Скоропадський.

На питання видання, в якому, власне, статусі, воює на передовій "ПС", Скоропадський заявив: "Вони просто поїхали захищати свою країну, і це унікальне явище. "Правий сектор" - на фронті, і те, що наші хлопці загинули там - зайвий раз це доводить. Скоропадський також додав, що зброю добровольці "найчастіше добувають в боях, це трофейна зброя".

Однак якщо підрозділи ЗСУ присутність бійців "Правого сектора" приймають як даність, то держава ніякого статусу цим учасникам бойових дій не дає, тому сім'ї загиблих не можуть розраховувати на пенсію, яка виплачується при втраті годувальника. "Ми забезпечуємо поховання, якщо держава цього не робить, - пояснює Скоропадський. - Ми через суди доводимо, що людина реально воювала. Буває, це вдається, буває — ні. Є ті, кому ми вибиваємо статус учасника бойових дій, адже є свідки того, що людина на фронті воювавлаЗа його словами, в "Правому секторі" з 2014 року загинуло близько 60 бійців, і було кілька сотень поранених.

Майор Сергій Жмурко, радник прес-центру штабу АТО, на питання про статус "Правого сектора" також розводить руками і пропонує звернутися до командування. "Їх (ДУК "Правий сектор") немає і не повинно бути на передньому краї, - заявив він "Апострофу". - У нас немає даних, де вони, які у них втрати, так що я не можу ані підтвердити, що там загинули люди, ані спростувати".

У той же час Жмурко підтверджує, що через масований шахти "Бутівка" і промислової зони під Авдіївкою снарядами калібром 82, 120, 122,152 мм було зруйновано багато військових об'єктів, опорних пунктів на самій шахті, а також будинків мирних жителів. За словами Сергія Жмурко, з числа військовослужбовців ЗСУ було поранено три бійця. "Ті факти, про які говорить народний депутат Євген Дейдей (зрештою, він повідомив, що в результаті обстрілу позицій 128-ї бригади і "Правого сектора" в ніч на 12 червня загинули чотири бійці, 13 були поранені, а двоє зникли безвісти, - "Апостроф") стосуються "Правого сектора". Я — радник прес-центру штабу АТО, тієї частини, яка стосується ВСУ. Ми ніколи не обманюємо і не маніпулюємо, не приховуємо наші втрати", - заявив Жмурко.

За його словами, стан цих військовослужбовців задовільний, всім надана медична допомога, вони евакуйовані у військово-медичні установи. Що стосується шахти "Бутівка", то, за словами радника, вона дійсно сильно постраждала, але цей опорний пункт і далі буде діяти, його навіть посилять особовим складом військової частини, яка несе за нього відповідальність. Інформації про те, що під завалами знаходяться люди, на даний момент в штабі АТО також немає.

У прес-центрі станом на 13 червня повідомляють, що обстановка в цьому районі погіршується з настанням сутінків, ділянка на донецькому напрямку залишається найбільш напруженою.

Діліть на десять
Один із командирів підрозділів ЗСУ в районі Авдіївки під час розмови з "Апострофом" підтвердив, що буквально тільки що його бійці відбили вихід ДРГ на їх позиції. "До вечора (13 червня, - "Апостроф") очікуємо нанесення артудару. Сьогодні по нас випустили 210 снарядів 122 мм та калібру 152 мм, близько 200 мін по 100 мм і 82 мм. Та це ще мало, минулої ночі було 400 снарядів 152 мм. Били по промзоні і прилеглих зонах. А 82 мм і 127 мм ми вже і не рахували. Справа в тому, що вони зараз починають використовувати запальні снаряди, які заборонені Женевською конвенцією, касетні боєприпаси, які у повітрі поділяються на три-чотири бойові частини, і потім відбувається підрив".

Командир каже, що крім цих озброєнь останні два тижні з дронів також на їх позиції скидають міни ПОМ-2 (російська протипіхотна осколкова міна натяжної дії, радіус суцільного ураження — до 16 м). Протипіхотні міни також заборонені згідно Женевської конвенції, але з допомогою "ПОМ-2" сепаратисти мінують позиції ВСУ.

"Ми їх кожен день знімаємо. Єдина держава, яка їх застосовує, — це Російська Федерація. Це нова міна, її ще називають "розумною". Я знаю, що під аеропортом їх використовували, зараз їх почали використовувати проти нас", - розповідає командир.

На питання, чи фіксують масові обстріли спостерігачі, командир згадує день, коли в Авдіївку за добу прилетіло 310 снарядів, "ОБСЄшники приїхали, подивилися на п'ять воронок і нічого не зафіксували. Камера, яка встановлена СММ ОБСЄ в Авдіївці і яка повинна фіксувати всі порушення Мінських угод, за словами командира, вже два тижні не працює. "Вона відключена, а до цього вона управлялася з Донецька (там розташовано представництво СММ ОБСЄ, - "Апостроф"), - розповідає командир. - Ось, наприклад, йде по промзоні обстріл, вона з цього району відхиляється убік і спрямовується в інше місце. Коли закінчувався обстріл, вона повертається у вихідне положення. Ми навіть посадили під цією камерою бійця, який за нею спостерігав. Як тільки вона починала рух з того місця, куди буде наноситися удар, ми вже знали про це і попереджали бійців за п'ять хвилин".

Командир вважає, що камера не тільки не допомагала, навпаки, сильно шкодила ВСУ. "Вона раніше записувала те, що їй треба — пересування наших військ, з її допомогою спостерігали, куди стріляти", - говорить він. Всі повідомлення командуванню і СЦКК (Спільний центр контролю і координації режиму припинення вогню, - "Апостроф") сьогодні ні до чого не призводять. "Ми в СЦКК дзвонимо, говоримо, що йде обстріл, а вони відповідають — ви нам більше не дзвоніть, що ми зробимо? Про кожному обстрілі ми доповідаємо нашому командуванню і в СЦКК. Але вони вже навіть не реагують, тому що у них виходів на ту сторону немає, немає важелів впливу, щоб ті припиняли вогонь", - пояснює командир.

Він каже, що те, що сьогодні діється в промзоні під Авдіївкою, гірше, ніж в Донецькому аеропорту, тому що ДАП не так інтенсивно обстрілювали. "Уявіть собі — за одну ніч на клаптик землі 50 на 50 метрів прилетіло 400 снарядів! Ми зараз порівнюємо авдіївську промзону з Першою світовою війною, коли через місяць-два місцевість перетворювалася на місячний пейзаж. Ось зараз в промзоні ви побачите місячний пейзаж – вона повністю вся у воронках і кратерах. Нам з Генерального штабу дзвонять і кажуть: а ви сфотографуйте ті воронки, які сьогодні з'явилися, коли сьогодні били. Так ми площу цю фотографуємо і говоримо — вибирайте, яка з них сьогодні, яка вчора прилетіла. Там нічого фотографувати, всі переоране і всіяне уламками".

За його словами, одна батарея 152 мм б'є з Макіївки, ще дві того ж калібру - з житлового сектора в Донецьку і одна — з території Спартака (передмістя Донецька, район ДАПа). Жителі Донецька дзвонять йому і просять не відповідати на ці обстріли. "Якщо вдаримо по тим, які в житлових масивах Донецька, а розліт осколків 200 м, ми зачепимо житлові приміщення. Я дав свій телефон мирним жителям, щоб ми могли якісь питання вирішувати. Так мені тепер дзвонять з Донецька, кажуть: "Хлопці, дорогі, не стріляйте по нас, тому що ці виродки б'ють з житлового кварталу", - говорить командир і додає, що штаб АТО збирає всі дані по обстрілу, які надходять в різний час протягом доби, а потім об'єднує ці цифри і ділить на десять, після чого їх публікує. "Це щоб не псувати статистику в зоні АТО", - говорить він.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають