RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Маннергейм у Пітері: якої помилки припустився Путін

Встановлення пам'ятної дошки фінському фельдмаршалу завдає важкого удару кремлівській пропаганді

Встановлення пам'ятної дошки фінському фельдмаршалу завдає важкого удару кремлівській пропаганді Відкриття в Санкт-Петербурзі меморіальної дошки Маннергейму завдає важкого удару по путінської пропаганди Фото: Суть времени/eot.su

В українських ЗМІ установка 16 червня в Санкт-Петербурзі меморіальної дошки відомому фінському воєначальникові Карлу Густаву Маннергейму майже не обговорювалася. Між тим цей факт завдає важкого удару путінській пропаганді. Адже з точки зору як радянської, так і російської історіографії, Маннергейма повинні вважати куди більшим союзником Гітлера, ніж ті самі Степан Бандера і Роман Шухевич разом узяті. І тепер росіяни позбавлені будь-якого морального права навіть згадувати про "український фашизм".

Фельдмаршал Карл Густав Маннергейм, незважаючи на те, що починав службу в російській імператорській армії, вважається справжнім героєм фінського народу. Під час так званої Зимової війни 1939-1940 року, яку Радянський Союз розв'язав проти Фінляндії, війська під командуванням Маннергейма чинили опір агресору і зберегли Фінляндію на карті світу, хоча і в дещо скороченому вигляді. А ось події радянсько-фінської війни 1941-1944 років, що отримала у фінів назву "Війна-продовження", з радянської, та й з російської точок зору, ставлять Маннергейма в розряд союзників Гітлера.

Історичним фактом є те, що Фінляндія з різних економічних, політичних і військових причин у 1941 році виступила на боці країн гітлерівської Осі", а президент цієї країни Рісто Рюті не заперечував проти німецьких планів ліквідації Ленінграда (нині Санкт-Петербурга) як індустріального центру. Здійснивши мобілізацію, фінська армія під командуванням Маннергейма перейшла у наступ і швидко повернула "віджаті" за підсумками Зимової війни території. І хоча в подальшому Маннергейм категорично відмовлявся наступати на Ленінград, Фінляндію все одно розцінювали як сателіта гітлерівської Німеччини.

Крім того, саме фінські війська разом з німецькими забезпечили блокаду Ленінграда, яка тривала майже 900 днів. Трагічна ленінградська епопея є, з одного боку, символом стійкості, а з іншого — найбільшим військовим злочином тих років, адже з вини Німеччини та її союзників від голоду і холоду загинули понад 600 тисяч ленінградців. Втім, вийшло так, що Другу світову війну Фінляндія закінчувала на боці антигітлерівської коаліції, а Маннергейм став президентом своєї країни і закінчив своє життя у великій пошані.

І тим не менше, з точки зору іншої сторони конфлікту, встановлення меморіальної дошки Маннергейму в місті, яке пережило блокаду (церемонія відбулася 16 червня за участю голови Адміністрації Кремля Сергія Іванова і міністра культури РФ Володимира Мединського), є вчинком, рівним, наприклад, встановленню меморіальної дошки фельдмаршалу фон Паулюсу на Мамаєвому кургані в Сталінграді. Вчинок, що викликає обурення пітерців, - пам'ятний знак 19 червня облили фарбою.

Крім того, Маннергейм у Пітері — це важкий удар путінській пропаганді, яка обґрунтовувала вторгнення в Україну необхідністю боротися з "українським фашизмом". Адже саме в Україні намагаються шанувати пам'ять "колабораціоністів" Степана Бандери та Романа Шухевича. Але тепер великі любителі георгіївської стрічки і мема "діди воювали" не мають морального права навіть починати розмову про міфічний "український фашизм". Інакше їх можна сміливо посилати. До вивчення нової пам'ятки міста Санкт-Петербург, наприклад...

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто