RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Обурюються навіть росіяни: скільки коштує відпочинок в окупованому Криму

Самопроголошена кримська "влада" може отримати ще один провальний сезон

Самопроголошена кримська "влада" може отримати ще один провальний сезон На початку курортного сезону окупований Крим пустує без туристів Фото: neva-alushta.com

Середина червня вважається офіційним стартом курортного сезону в Криму. За заявами самопроголошеної кримської "влади", в цьому році на півострові очікується прибуття більше шести мільйонів туристів за рахунок збільшеного потоку з Росії і навіть за рахунок громадян України, які приїжджають до анексованого Криму. Однак Інтернет рясніє фотографіями порожніх кримських пляжів, а господарі приватних готелів стверджують, що ніхто не поспішає бронювати номери на липень і серпень. Загальна картина, на їхню думку, може бути ще сумнішою, ніж у минулому році, оскільки високі ціни на окупованому півострові абсолютно не відповідають низькому рівню сервісу.

Так званий голова "комітету кримського парламенту з санаторно-курортного комплексу і туризму" Олексій Черняк заявив про те, що динаміка тих, хто відпочивають на окупованому Росією півострові, збільшилася на 27% порівняно з минулим роком. "Пік високого курортного сезону настав", - заявив Черняк. За даними самопроголошеної кримської "влади", станом на середину червня в Криму відпочили понад 1 мільйон 240 тисяч туристів. "Якщо говорити про статистику розподілу туристів по районах, то пальму першості утримує Південний берег Криму з показником 51,5%, на Західному узбережжі Криму відпочили 33% туристів від загального потоку, на Східному узбережжі - 14%", — повідомив міністр курортів і туризму" самопроголошеної "республіки" Сергій Стрельбицький. За його словами, завантаження працюючих санаторно-курортних і готельних закладів станом на 16 червня в Криму становила 53%, а в минулому році цей показник був 42%.

У цьому році "влада" анексованого півострова очікує приїзду близько 6,5 млн туристів, що майже на 2 млн більше, ніж у минулому році. Причому серед них можуть бути ті, хто приїхав відпочивати з України і навіть Європи. За інформацією прес-служби кримського прикордонного управління ФСБ Росії, з настанням літа значно збільшився потік українських туристів до Криму, а "віце-спікер кримського парламенту" Андрій Козенко заявив, що в Криму відпочили понад 120 тисяч громадян України - близько 10% від загальної кількості туристів. Згідно з минулорічною статистикою, на півострові побували 460 тисяч українців, тобто всі ті самі 10% від заявленої кримською "владою" загальної кількості тих, хто відпочивають.

Але в приватних бесідах власники готелів на кримському узбережжі наводять інші дані. За їхніми словами, в червні все ж спостерігається невелике зростання потоку туристів порівняно з минулим роком. "Це ті люди, які їдуть до нас щоліта, тобто постійні клієнти. Але якщо говорити про броні на липень і серпень, то тут ми поки не бачимо якогось сплеску. Навпаки, картина гірша, ніж у 2015 році", - розповідає власник приватного міні-готелю в смт Кореїз під Ялтою. Райдужну статистику окупаційної "влади" спростовують і численні фотографії порожніх кримських пляжів, якими переповнений інтернет, а заява Олексія Черняка про настання піку курортного сезону в Криму взагалі викликала лавину іронії в соцмережах.

Ще одна причина, яка відлякує тих, хто відпочивають, - це низький рівень сервісу та високі ціни. Наприклад, вартість проживання однієї людини на добу при двомісному розміщенні в санаторно-курортному комплексі "Ай-Даніль" (селище Гурзуф) в середині липня обійдеться від 5200 до 11700 руб. (від 2 тис. до 4,5 тис. грн). У приватному міні-готелі у тому самому місці - від 1,5 до 2,5 тис. руб. (від 570 до 960 грн). Кімната в приватному секторі - до 1500 руб. Екскурсія в одну з кримських пам'яток (Нікітський ботанічний сад, Ластівчине гніздо, Лівадійський або Воронцовський палац) коштує від 800 до 1500 руб. з людини, залежно від об'єкта та місця відправлення. Обід у "бюджетній" їдальні на південному березі обійдеться в середньому в 250-300 руб. (близько 100 грн) на одну персону. Таким чином, нескладні математичні підрахунки дадуть уявлення про ту чималу суму, в яку обійдеться сімейний відпочинок на півострові протягом 7-10 днів.

Ціни на продукти вже давно викликають обурення не тільки у кримчан, а й у жителів російських регіонів, які прийнято вважати багатими. У сусідньому Краснодарі, на який тепер звикли орієнтуватися кримські підприємці, вартість овочів і фруктів в півтора-два рази нижча, ніж у Криму. Та сама картина спостерігається в Херсонській області, звідки надходило більшість продуктів до продовольчої блокади. Для багатьох, хто приїхав відпочивати, кримські ціни - такий самий важливий чинник, як температура води в Чорному морі, оскільки в спробі заощадити на харчуванні вони, як правило, віддають перевагу житлу з наявністю кухні, де готують самостійно.

Рівень кримського сервісу протягом останніх двох років не покращився. На початку кожного курортного сезону влада заявляє про готовність до прийому тих, хто приїде відпочивати. Насправді все є інакшим. Наприклад, у селищі Сімеїз так і не змогли відремонтувати набережну, а спроба жителів Алушти вимагати від місцевого депутата Павла Степанченка навести лад на алуштинській набережній закінчилася тим, що його, який, до речі, підтримав анексію Криму, затримала поліція за проведення несанкціонованого мітингу. Проблема ж так і не була вирішена, і набережна залишилася в колишньому стані.

Читайте також

Битва за Часів Яр: чи вдасться росіянам взяти ключове місто до 9 травня

Незважаючи на величезні втрати, російська армія не може розраховувати на те, щоб швидко взяти Часів Яр

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК