RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росію чекають економічний спад і розгул ксенофобії, - приватна розвідка США

Такий стан країни може спричинити наймасштабніший за останні 20 років "витік мізків"

Такий стан країни може спричинити наймасштабніший за останні 20 років "витік мізків" Фото:

Росія зіткнулася з новою хвилею еміграції, яка, можливо, призведе до найбільшого "витоку мізків" за останні 20 років. За даними Держстату Росії, в 2015 році з країни виїхало близько 350 тис. осіб - у 10 разів більше, ніж п'ять років тому. Відплив почався в 2012 році через політичні проблеми в країні, але нинішня економічна криза в Росії прискорила розвиток подій, зазначається у звіті американської приватної розвідувально-аналітичної компанії Stratfor. Водночас до Росії в пошуках роботи їдуть мігранти з мусульманських республік колишнього СРСР, змінюючи етнічний і релігійний склад населення РФ і посилюючи ксенофобські настрої в російському суспільстві.

Майже в кожному десятилітті своєї історії Росія випробувала відтік населення. Між 1880 і 1914 роками 2 мільйони євреїв покинули Російську імперію у пошуках притулку від погромів. Російська революція змусила виїхати з країни ще 1,4 мільйона біженців. Під час Другої світової війни від 700 тис. до 1 мільйона росіян - переважно антикомуністів і військовополонених - покинули Радянський Союз, щоб оселитися на Заході. Кілька десятиліть потому близько 2 мільйонів євреїв емігрували, в основному до Ізраїлю і Сполучених Штатів, скориставшись тим, що генеральний секретар ЦК КПРС Леонід Брежнєв дещо пом'якшив контроль Кремля над радянською єврейською громадою.

Потім з ослабленням прикордонного контролю в 1980 році люди почали переміщатися в обох напрямках. 3 мільйони етнічних росіян повернулися в Росію. Але 700 тис. етнічних росіян, а також 300 тис. радянських євреїв покинули Союз. А після розпаду комуністичного блоку кількість євреїв, які виїхали з Росії за кордон, підскочила до мільйона. Більшість людей, які після розпаду СРСР виїхали до іншої країни, зробили це для того, щоб прогодувати свої сім'ї. Водночас у 1990 роках для російської еліти стало популярним відправляти своїх дітей жити, вчитися і працювати за кордон.

Завдяки діяльності президента Росії Володимира Путіна в кінці 1990 — середині 2000 років ситуація в Росії стабілізувалася, а рівень життя зріс у чотири рази. Досягнувши піку в 2000 році, кількість російських емігрантів скоротилася з приблизно 146 тис. до скромних 32 тис. в 2009 році, у самому розпалі економічної кризи.

Але тепер, як зазначається у звіті приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, відбуваються зворотні тенденції. Нова хвиля еміграції розпочалася в 2011 році після парламентських виборів, результати яких були сфальсифіковані, і після того, як Путін оголосив, що повернеться на третій термін як президент. Ці події викликали масові протести, але Кремль показав, що буде придушувати невдоволення жорсткими методами. У 2012 році в Росії були введені закони, що обмежують іноземне фінансування для компаній або фондів. Крім того, Кремль розширив дію Кримінального кодексу на різні види політичної діяльності, а також посилив правила використання Інтернету.

У 2014 році Росія вступила в напружене протистояння з Заходом через Україну. Рівень еміграції знову підскочив. Таким чином, якщо в 2011 році Росію покинули 36774 осіб, то в 2015 — вже близько 350 тис. Нинішня хвиля еміграції складається переважно з кваліфікованих фахівців: лікарів, інженерів, учених, підприємців і викладачів. За даними Росстату, більшість сьогоднішніх емігрантів збираються до США, Німеччини, Канади та Фінляндії.

Втрата висококваліфікованих працівників ще довгі роки буде перешкоджати розвитку російської економіки. Рівень освіти та охорони здоров'я в Росії буде і далі скорочуватися. Росія відстає від розвинених країн за рівнем інвестицій у наукові розробки, а втрата фахівців лише прискорить цю тенденцію. У деякому сенсі результат політичних дисидентів з Росії - це хороша новина для Кремля, тому що в країні залишається менше людей, здатних кинути виклик владі Путіна. Однак від’їзд слов'янського населення створює нові проблеми, тому що їхнє місце займають мігранти з мусульманських держав. Більшість іммігрантів, що прибувають з країн Центральної Азії та Азербайджану. За даними російських ЗМІ, до 2020 року близько 30% російських студентів будуть дітьми іммігрантів.

А до 2030 року чисельність населення Росії, яке нині становить 143 млн, скоротиться на 10%. Водночас протягом останнього десятиліття чеченське населення Росії зросло на 5%, а дагестанське - на 13%. Ці демографічні зрушення змінюють соціальний ландшафт в Росії і можуть призвести до розгулу ксенофобії в суспільстві. З іншого боку, Росія гостро потребуватиме кваліфікованих робітників. Але замість цього вона отримає нестачу лікарів і вчених, а також зростаючу кількість низькокваліфікованих не слов'янських іммігрантів.

Читайте також

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів