RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Українська армія повинна наступати - це наш шанс

Розвідка на Донбасі сповіщає, що бойовики слабо захищають свої укріплення

Розвідка на Донбасі сповіщає, що бойовики слабо захищають свої укріплення На думку розвідників, українським військам треба наступати, так як у бойовиків на передовій зараз зовсім небагато людей Фото:

Бій біля селища Логвиново, біля Дебальцеве 29 червня є ланкою в ланцюжку провокації, які влаштовують бойовики проти української армії на всій лінії розмежування. Як пояснив радник прес-центру штабу АТО Сергій Жмурко, це робиться для того, щоб перевірити, як ВСУ захищають свої позиції. Між тим, розвідники на передовій вважають, що українська армія повинна перейти в наступ, тому що оборонні позиції бойовиків погано обладнані. При цьому російські підрозділи практично не беруть участь в обороні "першої лінії". В даний час вони використовують Донбас як артилерійський полігон для навчання своїх курсантів.


Увечері 29 червня, у той самий день, коли під Логвиново в районі Дебальцеве відбулося бойове зіткнення, на сайтах сепаратистів з посиланням на так зване "міністерство оборони ДНР" з'явилася інформація про нібито "відступ" підрозділів ЗСУ і про те, що "республіканські сили" не здали жодного сантиметру "території ДНР". За відомостями сепаратистів, "відходу" добилися російські представники Спільного центру з контролю і координації режиму припинення вогню (СЦКК). В наступ під Дебальцеве перейшла 54-а окрема механізована бригада, і їй вдалося просунутися на 4 км. Далі слідували звичні пропагандистські формулювання: "спроба прориву захлинулася", "під шквальним вогнем нашої артилерії противник був змушений відступити" і. т. д.

Пояснення української сторони виглядають трохи інакше.

"Якби ми просунулися вперед на чотири кілометри, ми б там і залишилися, навіщо нам повертатися назад? - прокоментував бій в районі Логвиново Сергій Жмурко, радник прес-центру штабу АТО. - Адже згідно з Мінськими домовленостями, Дебальцеве - це українська територія. Вони залишили свої позиції і втекли, але звинувачують нас у тому, що ми здійснюємо наступальні дії. Вони три тижні готувалися до інформаційних закидів з приводу того, що ми готуємося до наступу".

За його словами у підрозділі ВСУ в районі Логвиново було прийнято рішення відкрити вогонь у відповідь на чергові обстріл з боку бойовиків. У результаті противник залишив свої позиції. Жмурко також спростував повідомлення сепаратистів про те, що комбат 25-го батальйону, який брав участь у бою під Логвиново, нібито заарештований за те, що дав наказ наступати, порушивши Мінські домовленості: "У нас такої інформації немає, якщо він (комбат, - "Апостроф") і пише якесь пояснення, то це він і повинен робити як будь-командир підрозділу, який приймає рішення про застосування зброї. Адже він несе за це персональну відповідальність. Що він міг порушити, якщо захищав своїх бійців і Україну?".

За словами Жмурко, в результаті бою під Логвиново, один боєць ВСУ загинув і 11 отримали поранення. З боку бойовиків втрати - в три-чотири рази більше. Радник також зазначив, що такі бої розгортаються по всій лінії розмежування: "В районі Зайцево і Майорська, Широкіно, під Авдіївкою, Марьїнкою і Красногоровкою і так далі. Це відбувається, щоб перевірити, наскільки добре ВСУ обороняють свої опорні пункти, з'ясувати склад і чисельність українських військ".

За словами одного з військовослужбовців ВСУ, який служить в районі Троїцького (Луганська область), останні три дні у них було тихо, але в ніч на 30 червня позиції української армії від Попасній і до їхнього населеного пункту були методично обстріляні важкою артилерією. "Наші не відповідали, - каже боєць і додає, що стріляють на тій стороні влучно. - До цієї триденної перерви працювали важкі міномети, філігранна точність, у нас двоє "двухсотих".

За словами цього ж бійця, два тижні тому командування і розвідка повідомили про прибуття в Стаханов 800 російських ГРУшників. У той факт, що співробітників ГРУ дійсно так багато, боєць не вірить, але визнає, що новоприбулі дійсно специ, оскільки відрізняються прекрасним вишколом. Втім, поки в яких-небудь серйозних операціях вони помічені не були.

У Троїцькому теж чули, як працювали "Гради" по позиціях ВСУ в напрямку м. Дебальцеве. "Напевно, просто не втримали. У сепарів "нулі" рідкі - це розкидані по полю бліндажі і вогневі точки, проломити їх, напевно, нескладно, а ось утримати...", - коментує боєць події 29 червня.

Інші бійці ВСУ, які знаходяться на передовій, зазначають, що на провокації з боку бойовиків ніхто не може вплинути. "Раніше у нас вдень було більш-менш тихо, тільки стрілянина. А от вночі вже виїжджало все, що є з тієї сторони, і починало по нас працювати. Ми дзвонили в СЦКК, ОБСЄ і так далі, вони говорили "Тримайтеся, хлопці, зараз спробуємо якось зупинити". Іноді у них це виходило, іноді - ні, але вони завжди бралися за справу. Ми виходили на генерала Радіона Тимошенко (очолює СЦКК з української сторони). Він - хороша людина, але одного разу сказав: "Хлопці, у нас тепер так, більше не дзвоніть". Я так розумію, що переговорний процес зайшов у глухий кут", - пояснив ситуацію один з розвідників, що знаходиться під Авдіївкою.

На думку розвідника, українським військам треба наступати, тому що у сепаратистів на "передку" людей мало: "Це зараз наш шанс". Військовослужбовець зазначає, що російські солдати беруть участь в обороні позицій бойовиків. "Вони приїжджають сюди як на полігон. Коли ми бачимо їх безпілотники, на кшталт "Орланів", то відразу ж починає працювати їх артилерія. Все дуже чітко і професійно. Була інформація, що вони завозять сюди курсантів старших курсів училищ для навчання".

Розвідник також зазначає, що 29 і 30 червня в районі Авдіївської промзони, де в останні 3 місяці розгорталися запеклі бої, було досить тихо. Він пояснює це тим, що всі сили бойовиків були кинуті під Дебальцеве. "Ми їм тут наступили на горло, перекривши об'їзну дорогу на Донецьк (Ясинувата, Горлівка, Мар'їнка, Авдіївка, - "Апостроф"). Вони були ображені. А в Дебальцеве знаходиться важливий для них залізничний вузол. Вони будуть його захищати. Так що це ще не кінець. Це тільки початок", - вважає розвідник.

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів