RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Іграшка під назвою "ДНР і ЛНР" Путіну набридла

Чому в Росії вирішили позбутися так званих "ополченців"

Чому в Росії вирішили позбутися так званих "ополченців" Бойовикам самопроголошених республік Донбасу загрожує депортація з Росії і тюремний термін в Україні Фото: EPA/UPG

Сепаратисти з Донбасу , що проживають в Росії, мають український або будь-який інший паспорт, крім російського, відчувають неабиякі проблеми. Як повідомляють російські ЗМІ, в даний час в Росії йдуть суди стосовно 17 бойовиків незаконних ДНР і ЛНР — їм загрожує депортація, а в перспективі - і тюремний стРок в Україні. Через проблеми з документами ризик бути висланими з РФ мають безліч так званих "ополченців". Російський журналіст і публіцист Леонід Радзіховський пояснив, чому Кремль відмовляється від "Новоросії".


Якісь добровольці або не добровольці — коротше, діячі з ДНР і ЛНР — приїжджають в Росію. При цьому вони не є громадянами Росії. Раніше вони начебто не мали проблем в РФ, але тепер їх висилають. Про інерцію судової системи, як я розумію, мови бути не може. Тому що цієї інерції не було — адже раніше їх не висилали. То ж яка це інерція?! Це — принципово нове рішення.

Я вважаю, що сенс цього рішення абсолютно очевидний: Росія намагається позбутися цього "подарунка" під назвою "Донецька і Луганська республіки". А от як це зробити, вона (Росія) поки, мабуть, не вирішила. До речі, для "ополченців" це має дуже принципове значення. Тому що до цих пір ситуація була, як я розумію, така: ти повоював, заробив грошей, після чого можеш їхати в Росію. А тепер, якщо це буде масове явище, а не разова історія - ти ("ополченець") замкнений у мишоловці. Воювати-то ти воюєш, а що робити далі — незрозуміло. Ти приречений в цій "Новоросії" залишатися. Якщо ти, звісно, не громадянин Росії.

Так що це істотний крок, який говорить, вочевидь говорить про те, що російське керівництво шукає можливості позбутися цього задоволення (представників незаконних "республік", — "Апостроф"). "Добровольців" збираються депортувати навіть не на Донбас, а в Україну, де їм світить термін. Принаймні, про це говорять. З цього випливає, що кількість українців, які на Донбасі будуть брати участь у військових діях на стороні ДНР і ЛНР, очевидно, зменшиться. Тому що дурнів, які захочуть воювати, щоб потім їх посадили, немає. А з іншого боку, Росія посилає туди багато професійних військових. Єдина логічна відповідь на це протиріччя може полягати в наступному: оскільки військові люди підневільні, вони в будь-яку секунду, якщо уклали якусь чергову угоду, стрункими рядами повертаються додому. А мати в Росії бандитів, які навчилися стріляти, вбивати, грабувати, Москва не хоче — у нас своїх вистачає.

Жодної небезпеки для Росії у втраті авторитету серед "ополченців" немає. Росії на них глибоко плювати. Авторитет серед місцевих бандитів Путіну не потрібен. Він від них не залежить, а вони від нього — на 100%. Без підтримки Москви вони просто зникнуть на наступний день. Думаю, що у Путіна немає ніяких планів на Донбас. Він поняття не має, як виплутатися з цієї історії. Путін не має наміру приєднувати Донбас. Він має намір сплавити його Україні. Але сплавити так, щоб при цьому зберегти обличчя.

Якщо рішення позбавлятися від "ополченців" прийнято, воно, напевно, буде реалізовуватись поступово. Якщо вони не "свої", не наші, то їх не треба захищати. Напевно, потрібна якась часова дистанція, щоб менти, суди і т. д. це усвідомили. Але якщо таке рішення прийнято, зрозуміло, що так чи інакше його доведуть до кінця. Хоча, напевно, пан Захарченко в Росії порятунок знайде. Але мова йде не про Захарченко, а про тисячі людей.

Росії конче треба, щоб скасували санкції. Як мені здається, ця іграшка під назвою ДНР всім, крім вузької групи божевільних в Росії, набридла. Але Путін не знає, як від цього позбутися, щоб не втратити гідності. Причому гідність йому потрібно зберегти не перед жителями ДНР, і навіть не перед росіянами, а перед Заходом і перед самим собою. Він, мабуть, усвідомив, що втратить авторитет в очах західних партнерів, якщо просто так скине цю консервну банку з хвоста. Значить, треба зробити так, щоб його хтось попросив, щоб було, як з Туреччиною, коли Ердоган вибачився за літак. Начебто, українцям вибачатися нема за що. У всякому разі, вони цього робити не будуть. Захід теж вибачатися не схильний. Тому я не знаю, що може стати подібного роду кроком, "вибаченням".

Читайте також

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів