RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Живемо за колючим дротом: місцеві жителі Донбасу розповіли про конфлікти з бойовиками ДНР і ЛНР

Україні пора використовувати наростаюче невдоволення мирного населення на окупованих територіях

Україні пора використовувати наростаюче невдоволення мирного населення на окупованих територіях Місцеві жителі окупованих територій Донбасу в більшості з великим побоюванням та боязню сприймають людей у формі Фото: EPA/UPG

Головне управління розвідки (ГУР) Міноборони України повідомило про те, що жителі окупованої Ясинуватої влаштували самосуд над російськими військовослужбовцями. Це сталося після обстрілу 2 серпня російськими військами міста, через що загинув один з місцевих жителів, а його дружина отримала важкі поранення. Після цього їх родичі здійснили наїзд вантажним автомобілем на групу військовослужбовців РФ. Як з'ясував "Апостроф", подібний випадок далеко не поодинокий - на окупованих територіях Донбасу досить часто відбуваються конфлікти місцевого населення з проросійськими бойовиками і кадровими російськими військовими. Експерти вважають, що Україна могла б використовувати це протистояння собі на користь.


Конфлікти за участю російських військових, яких "на Донбасі немає", або проросійських бойовиків з представниками невоюючого населення на Донбасі досить часті. Один з останніх випадків - самосуд, влаштований жителями Ясинуватої над військовослужбовцями російської військової частини, про який на своїй сторінці в Facebook повідомило Головне управління розвідки Міноборони.

"В результаті обстрілу з боку одного з артилерійських підрозділів 5-ої окремої мотострілкової бригади у власній квартирі загинув місцевий житель населеного пункту Ясинувата, а його дружина отримала важкі поранення... Через небажання командування корпусу провести об'єктивне розслідування та виплатити грошові компенсації постраждалим, 2 серпня їхні родичі вчинили умисний наїзд вантажним автомобілем на групу військовослужбовців мінометної батареї 1-го мотострілкового батальйону 5-ої омсбр, в результаті чого отримали травми заступник командира батареї Міляєв Олег Алтийович і навідник Муллахметов Рашид Максудович", - говорилося в повідомленні ГУР.

Раніше українська розвідка також інформувала про ПП, в тому числі зі смертельними наслідками, з військовослужбовцями РФ на території, підконтрольній бойовикам так званих ДНР і ЛНР. Наприклад, 19 травня в Луганську представник другого армійського корпусу проросійських бойовиків (дислокується в Луганській області) на зупинці громадського транспорту на смерть збив жінку і зник з місця ДТП. 20 липня військовослужбовці вогнеметної роти 7-ої окремої мотострілкової бригади (Дебальцеве) 2 АК спочатку пограбували, а потім вбили мешканку селища Комсомольське Луганської області.

Те, що подібні випадки на окупованому Донбасі - не рідкість, "Апострофу" підтвердив один з жителів окупованої Макіївки, зазначивши, що їх кількість зменшується, коли російські військові бувають задіяні в боях. "Раніше в місті часто з'являлася інформація: когось підріжуть або пограбують. Говорили, що і жінок ґвалтували, але мені особисто про це не розповідали. Та й хто захоче розповідати про таке звірство... Було навіть, що чоловіки відгамселили місцевого сержанта, коли той у барі почав "бешкетувати"... А в останні дні менше випадків нападів на місцеве населення. Російським військовим, напевно, підвезли боєприпаси. Знайомі розповідають, що вони набагато частіше почали стріляти по позиціях сил АТО, – "Апостроф")", - розповів житель Макіївки Олексій.

У Ровеньках, які знаходяться в глибокому тилу у бойовиків так званої ЛНР, останнім часом ситуація втихомирилася. "У перший рік війни було жорстко. Тоді ЛНРівці не могли ніяк поділити місто. То з козаками, то з російськими військовими влаштовували з’ясування стосунків. Тоді діставалося і місцевому населенню. Зараз якось все більш спокійно", - сказав у розмові з "Апострофом" житель окупованого міста Ровеньки Максим.

Незважаючи на відносно спокійну ситуацію далеко від лінії розмежування, у наближених до фронту містах ситуація більш напружена. "Градус звичайно не те, щоб прямо дуже високий, але є ознаки невдоволення", - розповів пенсіонер з Горлівки. - Через високі ціни і неможливість нормально заробити гроші для проживання люди, природно, відчувають дискомфорт. Що вже говорити про обстріли. Тому в місцевих закладах нерідко відбуваються сутички між населенням і бойовиками ДНР. Днями сам став свідком того, як в магазині трохи не дійшла до різанини через те, що один з "армійців" захотів без черги купити горілки і сигарет. Якби не втручання господаря магазину, то могли б бути жертви".

Про умови життя після початку російської окупації в коментарі німецькому виданню Bild днями розповів 40-річний житель Донецька Василь. Він зазначив, що "життя стало набагато гірше", а через "численні військові об'єкти неможливо вільно пересуватися по рідному місту". "Фактично ми живемо за колючим дротом. Введено комендантську годину. Не працюють ані пошта, ані банки, не ходять потяги, не літають літаки", - розповів Василь. Він додав, що його батьки працюють на “держслужбі" і практично нічого не заробляють. "Зате їх регулярно змушують ходити на демонстрації і протестувати проти України, за Росію. Якщо вони відмовляться піти, їх викинуть з цієї роботи", - підкреслив донеччанин.

"Апострофу" вдалося поспілкуватися з одним з жителів Донецька Валерієм і розпитати його про ситуацію в місті і про ставлення людей до бойовиків. У розмові він їх називає "військовими". "На даний момент відношення у всіх різне - хтось не любить "військових", хтось любить... Бачив різні випадки.... В одному випадку місцеві жителі мікрорайону "Майданчик", від якого 2 км до Пісок, після обстрілу вийшли до "військових" мало не з кулаками, кидалися на них, кажучи, що їх розстрілюють через них"... Був випадок у селищі Жовтневе (2 км від Донецького аеропорту, – "Апостроф") коли люди теж після обстрілу вийшли до "військових", просячи їх захистити і відігнати ВСУ і нацбатальйони подалі від їхнього селища", - говорить 30-річний Валерій. Він пригадує випадок, який стався з ним самим: "Був випадок зі мною, коли на блокпосту п'яний "востоківець" хотів прострелити мені ногу через мою прописку у паспорті... (прописка в місті Краматорськ Донецької області, уточнює Валерій). Він був сильно п'яний, і тоді ледве вдалося уникнути стрілянини".

"Також хотілося б відзначити, що в 2014 році було дуже багато ДТП за участю місцевих "військових", які взагалі не дотримувалися правил дорожнього руху. Найстрашніше, що такі дуже часто калічили, а то і відразу на смерть збивали мирних, і розбивали автотранспорт... В той час (з початку війни до середини 2015 року) люди в більшості не любили людей у формі і дуже їх боялися... У середині 2015 року пройшла колосальна чистка з показовими звільненнями і посадкою в тюрму осіб у формі, організувався так званий "центр управління збройних сил", всі "самостійні батальйони" були підпорядковані військовому корпусу". Виганяли і саджали всіх, хто ганьбив форму, був помічений у пиятиці або п'яним, хто грубив місцевому населенню і т. д.", - зазначає місцевий житель. За його словами, в даний час ДТП зійшли нанівець, тому що по місту їздять патрулі і перевіряють документи. Того, хто сів за кермо з запахом, саджають "на яму".

Політолог, уродженець окупованій Горлівки, Олег Саакян вважає, що у зв'язку з соціальною обстановкою в незаконних ДНР і ЛНР у влади України є шанс розхитати ситуацію на окупованих територіях. За його словами, у підконтрольних ДНР і ЛНР регіонах Донецької та Луганської областей чітко простежується наявність трьох паралельних світів з нерівноцінним доступом до благ і можливостей - це мілітаристський прошарок, чиновники і пересічні мешканці.

"Навіть у часовому розрізі кожен з них має свій час для існування, наприклад, ніч – це час "військових". З приводу цього розподілу досить часто відбуваються конфлікти, однак оскільки третя когорта людей (звичайне населення, – "Апостроф") повністю позбавлена можливості впливати на політико-адміністративні процеси, але в даний момент рано ще говорити, що подібні бунти можуть перерости в соціально-політичну напруженість і викликати внутрішні революційні процеси", - сказав Саакян "Апострофу".

Політолог звертає увагу на те, що рівень довіри не є тим ресурсом, на який спирається окупаційна адміністрація: "Вони опираються на репресивний апарат, посилення якого і ще більшого витіснення незгодних і варто очікувати".

Разом з тим, Саакян вважає, що Україні потрібно докласти максимальні зусилля для розпалювання конфліктів між бойовиками і "чиновниками" на окупованих територіях: "Тут російські куратори фактично нічого не зможуть зробити. При наростанні конфліктів "спостерігачі" з РФ будуть просто спостерігати за перебігом подій".

Експерт наполягає, що найбільш перспективним у цьому відношенні для української сторони є поле "територіальних еліт" так званих ДНР і ЛНР: "Граючись з місцевими "елітами", можна спробувати максимально зіштовхнути лобами перші дві групи бойовиків і "чиновників"). Там є низка конфліктних моментів: ресурси, повноваження і так далі, при перерозподілі яких може спалахнути велика пожежа", - пояснив Саакян.

З його думкою погодився і координатор групи "Інформаційний опір" Костянтин Машовець. "Будь-яка конфліктна ситуація на окупованій території грає на руку Україні. Будь-які сутички між "військовими" і місцевими жителями потрібно спробувати використовувати для ослаблення нашого супротивника. Це потрібно робити системно", - сказав Машовець в коментарі "Апострофу".

"Наприклад, можна спробувати посварити ДНР і ЛНР. Причому робити це потрібно найрізноманітнішим шляхом: інформаційним, економічним, аж до використання Сил спеціальних операцій. Це ж гібридна війна - значить, і методи не можуть бути класичними", - додав експерт, зазначивши, що розпалюванням конфліктів на окупованих територіях повинні займатися професіонали: "Це повинні бути люди, добре знайомі з ситуацією в зоні АТО, які орієнтуються в соціально-політичній обстановці в ДНР/ЛНР. Тоді шанси на успіх істотно зростуть".

Таким чином, незважаючи на сталу видимість порядку на окупованих територіях, в України є шанс підірвати супротивника зсередини. Якщо цим займатися системно, то невеликі конфлікти можуть перерости в бунти та протести, що істотно розхитає ситуацію в ДНР і ЛНР.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами