RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Скандал на Олімпіаді: українських спортсменів знову обікрали

Через упереджене суддівство в синхронному плаванні українки залишилися без нагород

Через упереджене суддівство в синхронному плаванні українки залишилися без нагород Вперше в історії збірна України пробилася до фіналу в командних змаганнях в синхронному плаванні Фото: EPA/UPG

19 серпня на Олімпіаді-2016 збірна України знову зіткнулася з суддівським свавіллям. У командних змаганнях з синхронного плавання українок позбавили заслуженої бронзи, віддавши її японкам, котрі виступили гірше. У художній гімнастиці чисто виконала всі вправи Ганна Різатдінова, котру поставили на третє місце, слідом за росіянками, котрі робили грубі помилки. Наша жіноча збірна не змогла повторити бронзовий успіх Лондона-2012 в естафеті 4х100 м. А легендарний ямаєць Усейн Болт став дев'ятиразовим олімпійським чемпіоном.

У 15-й день Олімпіади-2016 головні надії збірної України на медалі були пов'язані з легкою атлетикою і синхронним плаванням.

В одному з найпрестижніших легкоатлетичних видів – фіналі естафети 4х100 м - виступала жіноча збірна України. Олеся Повх, Марія Ремінь та Єлизавета Бризгіна разом з Христиною Стуй на Олімпіаді-2012 в естафеті 4х100 м стали авторами великої сенсації і завоювали в "королівській" дисципліні бронзові нагороди.

З тих пір минуло чотири роки, але склад української команди зберігся майже повністю. Тільки Христина Стуй приїхала в Ріо статусі запасної і поступилася місце в естафетній четвірці Наталії Погребняк.

Українки довели, що і на Олімпіаді-2016 здатні на багато чого ще в попередньому змаганні, показавши в ньому загальний п'ятий результат – 42,49 сек. Наші шанси на успіх у фінальному забігу були б ще вище, якби участь у ньому не взяла збірна США, яка втратила в кваліфікації естафетну паличку. Але американки подали протест на результати попереднього забігу, мотивувавши це тим, що Еллісон Фелікс впустила паличку через те, що їй завадила бразильська спринтерка, що перебігла на чужу доріжку.

У підсумку збірну Бразилії дискваліфікували, а команді США дозволили зробити перебіжку, в якій вона сама показала найкращий час відбору – 41,77 сек – і витіснила з фінальної вісімки Китай. У фіналі американки пробігли ще краще і з результатом 41,01 виграли олімпійське золото, випередивши у боротьбі за нього Ямайку – 41,36 і Великобританію – 41,77.

Збірна України шанси на медаль втратила ще під час першої передачі – беручи паличку від Олесі Повх, Наталія Погребняк занадто рано прискорилася і була змушена трохи скинути темп, щоб прийняти естафету. Дорогоцінні долі секунд були втрачені, і вище шостого місця українки піднятися не змогли. Але навіть при цьому вони показали в забігу свій найкращий результат сезону – 42,36 сек. На жаль, для повторення успіху Лондона-2012 цього виявилося недостатньо.

19 серпня відбувся і чоловічий фінал в естафеті 4х100 м, головною інтригою якого було те, чи зможе легендарний ямайський спринтер Усейн Болт стати дев'ятиразовим олімпійським чемпіоном. І кращий легкоатлет сучасності здобув чергову перемогу, завоювавши третє золото Ріо. Після успіхів на дистанціях 100 м та 200 м, в блискучому стилі він залишив на фінішній прямій далеко позаду всіх конкурентів в естафеті і зафіксував для збірної Ямайки найкращий результат сезону в світі – 37,27 сек.

Між тим, і за спиною Болта відбувалися приголомшливі події – срібло сенсаційно вирвала Японія, а бронзу отримала Канада. Американці, котрі вважалися головними конкурентами ямайців, відверто розчарували. Спочатку вони поступилися в боротьбі за срібло японцям, а в підсумку були взагалі дискваліфіковані за порушення правил передачі естафети.

Це - не остання захоплююча естафета на легкоатлетичному турнірі Ріо. Зокрема, увага українських вболівальників 20 серпня буде прикута до фіналу на дистанції 4х400 м, куди пробилася жіноча збірна України. Аліна Логвиненко, Ольга Бібік, Тетяна Мельник і Ольга Земляк вийшли у фінал більш ніж впевнено, показавши в попередньому забігу загальний третій результат - 3.24,54 хв.

Вчора відбувся фінал у метанні молота, в якому брав участь українець Євген Виноградов. Він зміг відправити снаряд на 74,11 і вибув з боротьби вже після трьох спроб. Олімпійським чемпіоном з результатом 78,68 м став Ділшод Назаров з Таджикистану.

У синхронному плаванні у командних змаганнях збірна України пробилася у фінал вперше в історії. У технічній програмі Ганна Волошина, Лоліта Ананасова, Олена Гречихина, Ольга Золотарьова, Олександра Сабадаш, Анастасія Савчук, Катерина Садурська, Ксенія Сидоренко та Дар'я Юшко з сумою 93,4413 стали четвертими, трохи поступившись Японії (93,7723), а також пропустивши вперед Китай (95,6174) і Росію (97,0106).

Саме між Україною та Японією у п'ятницю розгорнулася запекла боротьба за бронзу. Українки виступали раніше конкуренток і продемонстрували вражаючу програму з безліччю складних елементів, високими викидами і блискучу роботу під водою з тривалими затримками дихання. На їх фоні японки виглядали блідо – працювали в більш повільному темпі, демонстрували не такі ефектні викиди і меншу інтенсивність програми.

Однак судді цього не побачили, продемонструвавши всьому світу кричущу ортодоксальність синхронного плавання, в якому на першому місці стоїть напрацьований роками авторитет і кулуарний вплив, а не самі виступи.

В результаті Україна отримала 95,1667 бали і залишилася без медалі, а Японія з сумою 95,4333 отримала бронзу. Золото судді за традицією, в п'ятий раз поспіль у командних змаганнях, віддали Росії (97,0106), залишивши в цей раз срібло Китаю (95,6174). Власне, вони в черговий раз змусили задатися питанням, чи потрібні на Олімпіаді настільки суб'єктивні види спорту, в яких геть відсутня спортивна інтрига, зате вдосталь - упередженості та заангажованості.

Все вищесказане також стосується і художньої гімнастики, де росіянкам віддають олімпійське золото у багатоборстві ось вже на чотирьох Олімпіадах поспіль. У Ріо головною конкуренткою представниць Росії Яни Кудрявцевої і Маргарити Мамун є українка Ганна Різатдінова.

У кваліфікації наша гімнастка впевнено пройшла всі чотири види програми, уникнувши зривів у вправах з обручем, м'ячем, булавами та стрічкою. А ось росіянки по кілька разів грубо помилилися – і Мамун, і Кудрявцева кидали предмети і виступали нестабільно. Однак судді суворо їх не карали, а в чисто виконаних видах - натягували їм оцінки. Різатдіновій, навпаки, заслужено зароблені бали недодавали.

У підсумку українка, що уникнула помилок, з сумою 73,932 стала в кваліфікації тільки третьої, Кудрявцевій віддали друге місце – 73,998, а Мамун - перше – 74,383. З цього можна зробити лише один висновок – сьогодні розраховувати на перемогу Різатдіновій буде дуже складно, оскільки судді ясно дали зрозуміти, що мають намір віддати золото росіянкам.

Право поборотися в суботу за медалі завоювали вчора два українські екіпажі у веслуванні на байдарках і каное. Дмитро Янчук та Тарас Міщук виступлять у фіналі змагань каное-двійок на дистанції 1000 м.

Марія Повх, Світлана Ахадова, Анастасія Тодорова та Інна Грищун стартують у вирішальному заїзді серед байдарок-четвірок на 500 м.

Детально дізнатися, як розвивалися події на Олімпіаді 19 серпня, можна з матеріалу "Апострофа" – Українки не добігли до медалі в естафеті, Болт взяв 9-е золото.

Ознайомитися з положенням в загальному медальному заліку Ріо-2016 можна за цим посиланням.

Читайте також

Феєричний успіх українського футболу: краще було лише двічі

2024 рік – вже один із найуспішніших в історії українського футболу, але попереду ще багато важливих матчів

Україна – Ісландія – 2:1 Ура! Ми їдемо на Євро-2024 до Німеччини!

У Вроцлаві відбулася битва за Євро-2024 між збірними України та Ісландії

Боснія та Герцеговина - Україна - 1:2 залишився один крок до Євро-2024

У Зениці відбувся матч кваліфікації Євро-2024 між збірними Боснії та Герцеговини та України