RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Уроки арабської для Європи: чому стався теракт у Ніцці

Спецслужби недооцінили ІДІЛівську тактику "самотніх вовків"

Спецслужби недооцінили ІДІЛівську тактику "самотніх вовків" У Ніцці під час святкування Дня взяття Бастилії у результаті теракту більше 80 людей було вбито і близько 100 поранені Фото: EPA/UPG

Масова бійня на Англійській набережній у Ніцці змусила здригнутися увесь світ. Вантажівка, що врізається в натовп, люди, котрі кричать і розбігаються хто куди, повна безпорадність спроб її зупинити і трупи, трупи, трупи... Що це, витівка божевільного ісламіста або стратегія ІДІЛ із залякування Європи? – задається питанням у колонці для "Апострофу" експерт з близькосхідної політики Міжнародного центру перспективних досліджень Євген Духович.

Давайте спробуємо розібратися в тому, що трапилося. Що ми знаємо про водія-терориста? 31-річний житель Ніцци, тунісець за походженням, мусульманин, громадянин Франції. Стандартний портрет 20% жителів приморських міст півдня цієї країни, де араби-вихідці з франкомовних колишніх колоній становлять вже звичну частину картинки. Так, раніше у нього були дрібні проблеми з законом, але жодних зв'язків з ісламізмом! Чому, звідки у нього взялися бажання і рішення здійснити цей теракт практично з 100-відсотковою вірогідністю власної загибелі від куль поліцейських або спецслужб? Причина, як це не парадоксально, лежить поза Франції, і розуміння цього факту допоможе зв'язати разом те, що сталося останнім часом в Орландо, Стамбулі, Бангладеш та інших місцях, де були здійснені напади на цивільні об'єкти і жертвами яких стали в першу чергу цивільні особи.

Сьогодні боротьба з тероризмом головних світових акторів – США, Великої Британії, Канади, Франції, Німеччини – сконцентрована в першу чергу на те, щоб завдати фінальної військової поразки того квазідержавного утворення, яке ми знаємо, як ІДІЛ або, коротко, просто ІД. Потрібно розуміти – ІД зараз сьогодні є аж ніяк не звичайною терористичною організацією, що захопила і утримує якийсь шматок пустелі, як це може здатися людині, далекій від близькосхідних питань. Сьогоднішня ІД – це територія розміром приблизно в 50 000 квадратних кілометрів з населенням близько 8 мільйонів осіб, зі своєю податковою та фінансовою системою, доходами від продажу нафти, телеканалами, транспортною системою та іншими атрибутами повсякденної діяльності держави. Є тільки одна проблема – ідеологія Ісламської держави передбачає, що жодних інших держав у світі більше бути не повинно, тому що єдина справжня держава – це те, що створене за законами шаріату згідно з нормами традиційного салафітського ісламу, максимально наближеного до реальності Арабського халіфату 9-10 століть н.е. Тільки з мобільними телефонами.

У чому ж причина різкого збільшення кількості терактів у 2016 році? Звідки беруться смертники, і як ІДІЛ вдається їх переправляти до місць проведення атак і забезпечувати вибухівкою і зброєю? Відповідь дуже проста – ніхто нікого нікуди не переправляє. На сьогодні успіхи пропагандистів ІДІЛ, особливо в Інтернеті, дозволяють їм без проблем вербувати потенційних смертників дистанційно, здійснювати їхню психологічну підготовку і підтримку і підводити до здійснення "акцій", не зустрічаючись з ними. Стрілок з Орландо читав ісламістські акаунти в Твіттері, в перервах відвідуючи гей-клуби. Брати-марокканці з Брюсселя, котрі підірвали аеропорт, ніколи не були ні в Сирії, ні в Іраку і все своє життя провели серед цегляних пасторалей бельгійських передмість.

Причиною активізації терористів стали саме військові успіхи "антиіділівської" коаліції, в тому числі путінських "соколів" на Ту-22. За останній рік ІДІЛ втратив близько 40% території, яку займав спочатку, і близько половини своїх доходів від продажу нелегально добутої нафти і кустарно виготовленого бензину. Шляхи експорту в Туреччину (так-так, в Туреччину!) перекриті успіхами курдів, котрі відрізали ІДІЛ від південного турецького кордону, втрачене велике місто Кіркук в Іраку, американці прасують Мосул, війська Асада при підтримці російської авіації вже в 20 кілометрах від Ракки, столиці ісламістів... Що робити? Вдарити по Європі зсередини, та так, щоб вона завила від болю.

Фундаментальною помилкою спецслужб в останні кілька місяців стала недооцінка тактики "самотніх вовків", яку спікер ІДІЛ Абу Мухаммад Аль-Аднани проголосив ще в кінці 2014 року, коли коаліція почала активно наносити ІДІЛ перші військові поразки в першу чергу за допомогою масованих авіаударів. У зверненні Аль-Аднани чітко сказано: "Вбивати невірних скрізь. Вбивайте невірних американців, французів і канадців. Вбивайте їх каменем, якщо є ніж – ножем, наїдьте на них своїм автомобілем (!), скиньте їх з даху".

Особливістю мислення фанатика є чітке дотримання інструкцій своїх лідерів. Сказано "дави автомобілем" - буду тиснути, і спецслужби ніколи мене не зловлять, тому що я маленький непомітний араб, який читає ісламістські соціальні мережі, а стежити за всіма, хто їх читає, вони просто не в змозі. Результат - на набережній Ніцци.

Що ж робити в цій ситуації всім нам? Перше і головне – пам'ятати про те, що у світі-2016, світі, де йде війна з ісламськими терористами, які мають прихованих прихильників і симпатиків у всіх західних країнах, більше нема на 100% безпечних місць. Пам'ятати, що основа власної безпеки – обачність і здоровий глузд при виборі місця перебування. Це, до речі, стосується в першу чергу турецьких курортів, куди традиційно не заростає народна стежка туристів з України. Проломи в системі безпеки Туреччини зараз очевидні, і їхнє "латання" на швидку руку шляхом посилення патрулювання всіх цивільних об'єктів – це тільки половина рішення. Та і неможливо їх всіх охопити, нема такого людського ресурсу.

Щодо Ніцци, французьким спецслужбам час зробити висновки. Перший дзвінок пролунав у редакції Шарлі Ебдо майже два роки тому, але Франція його не почула. Дзвони били під час матчу на стадіоні Сен-Дені в концертному залі Батаклан. Первинне завдання будь-якого ісламістського теракту в Європі, зрозуміло, - не тільки вбити побільше християн, тому що в м'ясорубку потрапляють всі. Головний підсумок теракту - традиційне прямолінійне "закручування гайок" силами місцевих спецслужб і поліції, яке, природно, найбільшим чином відображається на мусульманах-резидентах Європи, сприяючи замість зниження потенційної терористичної загрози їхній подальшій радикалізації. Коли Франція перейде до тактики точкового контролю радикалів та ліквідації вогнищ поширення салафітських ідей, з’явиться результат.

Читайте також

Марш правою: хто дружитиме з Україною після виборів до Європарламенту

Попри посилення правих сил у Європі, Україна навряд чи ризикує отримати більшість проросійських сил у Європарламенті

Сусідські вибори: що змінять для України події у Словаччині та Польщі

За великим рахунком, для України зміни будуть незначними

Бунт польських фермерів: коли криваве російське зерно можна купувати, а українське - блокувати

Польські фермери все ніяк не вгамуються - знову перекривають дорогу українським автобусам - а російське зерно спокійно їде