RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Діра в бюджеті Росії зростає зі швидкістю півтрильйона рублів на місяць

Російський фінансист пояснив, чому заяви про вихід економіки РФ безпідставні

Російський фінансист пояснив, чому заяви про вихід економіки РФ безпідставні Путін і його команда продовжують "пиляти" бюджет, розповідаючи росіянам, що дно економічної кризи в Росії вже пройдено Фото: EPA/UPG

"Економіка Росії пройшла дно; країна вийшла з рецесії; слова про дефіцит пенсійного фонду – міф", - бадьоро заявляє росіянам і світу керівництво Кремля через пропагандистські ЗМІ. "Діра в російському бюджеті зростає зі швидкістю півтрильйона рублів на місяць; накопичений бюджетний дефіцит з початку 2016 року досяг 1,283 трлн рублів; реальні доходи росіян у річному вираженні впали на 7,1%", - одразу ж заперечують президенту РФ Володимиру Путіну та його команді невблаганні цифри. Який насправді реальний стан російської економіки, – думка фінансиста і блогера Слави Рабіновича для "Апострофа".

У моєї сторінки у Фейсбуці – понад 108 тисяч підписників і друзів. Від них я отримую дуже багату особисту пошту. З такою кількістю листів можна зайнятися створенням конкурента "Левада-Центру" і вже точно ВЦВГД (російські дослідні центри, - "Апостроф"), бо я маю статистично-репрезентативну інформацію. Були б ресурси, включаючи час, все читати та аналізувати. До чого це я? А ось до чого.

Отримую нещодавно листа від підписника (цитую дослівно): "Слава, доброго дня! Ситуація в російській економіці дійсно катастрофічна. У нас фірма торгує автозапчастинами та автоаксесуарами. Причому фокус – Москва і Санкт-Петербург, тобто найбагатші ринки. За 8 років EBITDA (показник прибутку до вирахування податків і витрат на амортизацію, - "Апостроф") була збільшена спільними стараннями акціонерів і топ-менеджерів до рекордних 50% від обігу, тобто акціонери до податків отримували стільки ж, скільки було чистих витрат. За 2 роки весь запас міцності пішов у трубу. Плануємо друге скорочення. За такої динаміки через рік розоримося і закриємося. Я уявляю, що твориться в тих, хто задовольнився 10-15% річних і "зростав" разом з ринком".

Тоді я пишу питання: "Але Путін, Улюкаєв і Голодець 20 травня говорили інше, чи ні?!"

Відповідь мого кореспондента не змусила довго чекати: "У них у червоних папках графіки перевернуті. Обама перевернув".

Так, 20 травня 2016 року президент Росії Володимир Путін дійсно заявив, що дно кризи в країні було пройдено в минулому році.

Так, 20 травня 2016 року міністр економічного розвитку Олексій Улюкаєв дійсно заявив, що, починаючи з третього кварталу 2015 року, країна вийшла з рецесії.

Так, 20 травня 2016 року віце-прем'єр уряду Ольга Голодець дійсно назвала "міфом" проблему дефіциту Пенсійного фонду. "Взагалі тема дефіциту Пенсійного Фонду, вона, звичайно, перебільшена. Це певний міф. Наприклад, порівняно з дванадцятим роком Пенсійний фонд збалансований, краще збалансований на півтора трильйона рублів".

Так, 20 травня 2016 року все той самий міністр економічного розвитку Олексій Улюкаєв дійсно заявив, що російська економіка повністю адаптувалася до режиму санкцій.

Про що це вони?

Вони – саме про те, про що чудово написано в нещодавній статті Марка Крутова "У тумані російської брехні", опублікованій на сайті "Радіо Свобода":

Цитую вступний текстовий опис загальної теми статті: "...нову стратегію, яку використовує Росія, – не тільки просувати будь-якою ціною ті чи інші ідеологічні тези, а й заплутати споживача інформації, викликавши в нього сумніви безліччю суперечливих версій і пояснень тієї чи іншої події".

Далі автор продовжує: "...стало сюрпризом усвідомлення того, наскільки системною є в Росії практика використання певних метанаративів (спрощено - понятійних систем, які пояснюють те, що відбувається в суспільстві, - "Апостроф"). Політики і чиновники використовують у своїх офіційних заявах ті самі терміни і образи, які використовуються в підконтрольних владі ЗМІ. Причому ці образи спочатку впроваджуються для внутрішньої аудиторії, всередині Росії, а потім – для зовнішньої. <...>Однак це зовсім не означає, що все завжди виконується на найвищому рівні, що механізм працює ідеально і злагоджено. Також важливо зазначити, що просувні пропагандою посили, наративи часто суперечливі. Це, з одного боку, було б проблемою для такої стратегії. З іншого боку, якщо поглянути ширше, це і створює потрібну плутанину".

У чому саме, насправді, полягає "ідилічна" і неправильна картина, яку вибудували Путін, Улюкаєв і Голодець, для споживання народонаселенню 20 травня 2016 року? Можливо, все зовсім не так?

Минулого тижня Мінфін Росії повідомив, що дефіцит федерального бюджету за підсумками квітня склав 8,6% від ВВП. При доходах у 996,6 млрд рублів уряд витратив 1,591 трлн рублів. Інакше кажучи, кожен третій рубль витрат (37%) не був забезпечений податковими надходженнями. Втім, як і місяць тому. Тому що, в тому числі, EBITDA мого фейсбучного кореспондента "схлопнулася", а таких фірм – мільйони. Податкова база всієї країни "схлопнулася". А діра в російському бюджеті зростає зі швидкістю півтрильйона рублів на місяць. Ви усвідомлюєте масштаб цифр?

За чий рахунок бенкет, і взагалі, як він влаштований?

Російський уряд фінансував це "свято життя" за рахунок боргу (на 96 млрд рублів), продажу земельних ділянок (на 1,36 млрд рублів), дорогоцінного каміння (на 744,9 млн рублів) і – увага, головним чином – за рахунок нової порції грошової емісії від ЦБ: у квітні з-під друкарського верстата вийшло 390 млрд рублів.

20 травня 2016 року Путін, Улюкаєв і Голодець забули зазначити, що накопичений дефіцит бюджету з початку 2016 року вже досяг 1,283 трлн рублів, і що для його покриття, в тому числі, вже надруковано 390 млрд абсолютно нових рублів. Підійміть руки, кому незрозуміло, що тепер буде!

І ще, як вам така динаміка: у лютому цього року діра в бюджеті становила 499 млрд рублів, у березні – 614 млрд рублів, у квітні – 594,5 млрд рублів. З нетерпінням чекаємо статистику за травень.

Куди все котиться?

За таких темпів – за півтрильйона рублів на місяць – до кінця 2016 року дефіцит бюджету зросте до 5,2 трлн рублів, або 6,5% від ВВП (якщо, звичайно, ВВП не сильно впаде).

Незважаючи на дефіцит державних коштів, в астрономічних масштабах, у прискореному темпі, з випередженням плану, звичайно ж, продовжує фінансуватися (і розкрадатися) стаття бюджету "Національна оборона" (уже "освоєно" 44% від плану до кінця квітня). Ніби "завтра ніколи не настане".

Знаєте, куди саме це нас приведе?

Прочитайте ось цю статтю економіста Євсея Гурвича "Гармати чи масло – вибір між озброєнням і споживанням", опубліковану ще у квітні 2014 року в газеті "Ведомости".

У кінці статті Гурвич робить висновок: "Таким чином, на питання, гармати або масло, з часом може бути отримана найгірша з можливих відповідей: ні гармат, ні масла".

Я хочу підкреслити, що Євсей Гурвич написав цю статтю 2 роки тому. Путін, Патрушев, Іванов, Рогозін, Шойгу, Улюкаєв, Силуанов і решта гоп-компанія просто методично здійснюють саме цей сценарій. Будьте впевнені – саме такий і ніякий інший.

Серед державних програм підтримки економіки фактично заморожене фінансування розвитку регіонів: так, Крим, наприклад, отримав лише 3,8% від річного ліміту, а програма розвитку Калінінградській області – 1,6%. "Східну Пруссію" не впізнати... До нуля(!) скорочено фінансування держпрограми "Розвиток електронної та радіоелектронної промисловості на 2013-2025 роки". Радіоприймачів "ВЕФ" не дістати! Ну, і так далі...

Ну, а що "простий народ", це чудове покірне "народонаселення"? Самопочуття відмінне? Політ нормальний? Путіну, Улюкаєву і Голодець пощастило з таким народонаселенням, а?

За квітень 2016 року росіяни пережили найсильніше з травня 2015 року падіння доходів. У квітні реальні грошові доходи росіян у річному вираженні впали на 7,1% (дані Росстату). Останній раз ще більшими темпами реальні доходи громадян скорочувалися в травні 2015 року. Тоді падіння склало 7,7%. Але нічого, гарні новини: в інші місяці – не так сильно! Де – падіння лише на 4,5% (лютий), де – на які-небудь 5,5% (січень). Гарні новини! Ми ще потерпимо! А раптом у травні 2016 року буде не більше 5%? Можна жити!

Державна Дума Російської Федерації складається з 450 депутатів. З 1 вересня 2014 року, відповідно до указу президента нашої країни, щомісячна зарплата російських депутатів становила 420 тисяч рублів, при цьому слід враховувати і щоквартальне заохочення в розмірі 81 тисячі рублів. До 2015 року держава на утримання нижньої палати (сюди входять заробітні плати не тільки депутатів, а і їхніх помічників, апарату, інші дрібні витрати) виділила 8 млрд 80 млн рублів. Порахуйте самі... А скільки вони "зароблять" за 2016 рік? За рахунок... нас, платників податків?

І водночас серед народонаселення-платників податків середньомісячна нарахована заробітна плата у квітні 2016 року, за оцінкою Росстату, склала 36,2 тисячі рублів. У реальному вираженні, у річному обчисленні вона знизилася на 1,7%. Гарні новини! Адже не більше!

А Валентина Іванівна Матвієнко продовжує скаржитися на санкції... Скажіть їй, хто-небудь, що санкції ввели за злочинну анексію та окупацію Криму, за розв'язання і ведення війни на Донбасі! І що вони не можуть бути скасовані, поки Росія не денонсує анексію Криму, не деоккупує півострів і не забереться зі сходу України. Це ж так просто!

А поки що... Валентина Іванівна може повернутися до Заходу задом, а до Сходу – передом. Адже Росія проводить саміт Росія – АСЕАН у Сочі. Григорій Явлінський на цю тему написав: "Показушний і дорогий для Росії захід під девізом "Наш шлях на Схід, або не потрібен нам Захід!" – Асоціація країн Південно-Східної Азії замість G7... Але в підсумку виходить розмова ні про що. В офіційному повідомленні про порядок саміту сказано, що в Сочі обговорювалися "питання про початок… консультацій... з питання формування можливого економічного партнерства". Що тут скажеш? Конкурувати в цьому регіоні з Китаєм безперспективно. Росія тут давно в ролі безнадійного відсталого. У 2015-му обсяг товарообігу Росії та країн АСЕАН скоротився майже на 40% - до $14 млрд. Це в 6 разів менше, ніж у Китаю!"

Звичайно, тут Явлінський абсолютно правий. Товарообіг Росії та країн АСЕАН в цілому, а також Росії і Китаю зокрема впав. А взагалі загальний обсяг зовнішньоторговельного обігу країн АСЕАН сьогодні становить $2,5 трлн, і при цьому російська частка в ньому трохи вище нуля, тільки лише зі статистичною похибкою.

Ось Явлінський і запитує: "Про що можна говорити? Про постачання пальмової олії з Індонезії? Ось і доводиться представнику МЗС РФ Марії Захаровій для гостей саміту танцювати "Калинку". Мабуть, для цього й зібралися... Час йде. Гроші витрачаємо на нісенітницю. Росія йде шляхом, якого немає".

Ну і я теж спитаю: "У них в червоних папках графіки перевернуті? Обама перевернув?"

Деякі скажуть, махнувши рукою: "Та всі вони, насправді, розуміють, лише цинічно брешуть".

А я відповім: "Одне іншого не виключає. Вони нічого не розуміють і цинічно брешуть".

Повірте, це так і є.

І це не закінчиться добром.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію