RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Росія показує повну готовність до великої війни

Експерт з РФ пояснив, навіщо Росія проводить масштабні навчання із залученням резервістів

Експерт з РФ пояснив, навіщо Росія проводить масштабні навчання із залученням резервістів Росія почала позапланову перевірку військ і військові навчання із залученням резервістів Фото: Міністерство оборони РФ

У середу, 15 червня, стало відомо, що до позапланової перевірки військ, оголошеної напередодні в Росії, будуть залучені громадяни, які перебувають у запасі. Перевірка триватиме до 22 червня. Ці приготування стривожили секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра Турчинова, який заявив, що Росія створює потужні ударні кулаки для вторгнення на територію України. З чим пов'язані військові приготування російської сторони і що це може означати в контексті триваючої агресії РФ на Донбасі, пояснює російський військовий оглядач Олександр Гольц.

Це дуже, на мою думку, важлива подія, яка багато про що говорить. Показово, що відпрацювання мобілізаційних заходів у Росії відбувається в усіх чотирьох округах. Тобто вона охоплює всю країну. Якщо мати на увазі, що паралельно йде висунення командних пунктів управління, то фактично – це відпрацювання загальної мобілізації в загрозливий період. Іншими словами – демонстрація готовності Росії до великої війни.

Це, звичайно, пов'язано з майбутнім самітом НАТО (відбудеться у Варшаві 8-9 липня, - "Апостроф"). Ми бачимо численні заяви, зроблені в переддень проведення саміту. Відбулася зустріч міністрів закордонних справ, завершується зустріч міністрів оборони країн НАТО. На них вже остаточно звіряють годинники щодо тих документів, які будуть схвалені.

І в цьомувипадку не стільки Україна важлива (на саміті планується розглянути питання розширення підтримки України з боку НАТО, - "Апостроф"), скільки рішення, які означають військове стримування Росії. І як раз відповіддю (з боку Росії) на це є демонстрація мобілізаційної готовності. Причому, скільки людей буде задіяно, ніхто не знає. Це найцікавіше питання, наскільки масштабною є ця перевірка.

Щодо України, то для неї ці дії Росії, на мою думку, нічого не означають. Я все-таки залишаюся при своїй думці, що Росія нині налаштована і досі розраховує на те, що за рахунок виконання деякої частини Мінських угод їй вдасться якимось чином вийти з міжнародної ізоляції, вирішити проблему із санкціями. Сьогодні російська політика спрямована на це. Не схоже, що Росія готова це все рішуче перекреслити, почавши нові військові дії. Мені так не здається.

Якщо говорити про вчення в Росії як відповіді на навчання НАТО, які відбуваються сьогодні... Це абсолютно різні вчення. Те, що нині робить НАТО, – ось ця Anaconda, Baltops і так далі – вони повернулися до старих сценаріїв епохи "холодної війни". Сенс цих навчань НАТО – це швидке перекидання військ у район можливого конфлікту. Кошмаром НАТОвців у попередню "холодну війну" були радянські танкові дивізії, які зі Східної Німеччини вдарять по Західній Німеччині. І всі стратегічні маневри НАТО полягали загалом у відпрацюванні перекидання військ з Америки на театр військових дій, яким була Німеччина. Зараз точно так само відбувається, масштаби, звичайно, інші – менші фактично в 10 разів. Але зміст той самий. Перекидання резервів з Німеччини на новий театр воєнних дій, яким стане Балтика.

А Росія відпрацьовує класичну історію загальної мобілізації в загрозливий період. Це демонстрація готовності воювати.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію