RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Стало відомо, що виграв Путін від повернення Савченко

Рішенням помилувати українську льотчицю, народного депутата Надію Савченко президент Росії Володимир Путін звів до нуля шанси на те, що санкції проти його країни будуть продовжені на цілий рік, а отже, вже в грудні цього року РФ може сподіватися на перегляд санкцій з боку Європейського Союзу.

Про це написав журналіст Сергій Сидоренко у статті для "Європейської правди".

"Так що із санкціями – їх скасують чи продовжать? Спочатку – основний момент. Скасування санкцій проти РФ, як би цього не хотілося Кремлю, у цьому році не обговорювалося і не передбачалося. На Заході нарешті усвідомили, що Росія не має на меті виконувати свої зобов'язання, а натомість намагається уникнути їхнє виконання. В ЄС розглядали чотири варіанти розвитку подій:

1) Посилення економічних санкцій
Цей варіант розглядався як можливий у випадку серйозної ескалації ситуації на Донбасі, на яку європейці вже не могли б заплющувати очі. Зараз, на думку західних лідерів, цього не сталося.

2) Продовження санкцій на рік у нинішніх обсягах
На цьому варіанті наполягала Україна, і це насправді – найбажаніший для нас варіант.

3) Продовження санкцій на півроку
Компромісний варіант, який дозволить ЄС переглянути санкції вже в грудні. Для Києва він не дуже бажаний, але вирішує тут не Україна.

4) Пом'якшення санкцій
Варіант Росії, причому в РФ є чіткі пріоритети, що саме потрібно пом'якшувати в першу чергу.

Сьогодні вибір зроблено, хоча є важливі деталі, які залишаються неузгодженими", - запевняє журналіст.

На думку Сидоренка, можна з упевненістю говорити, що ЄС і США узгодять збереження санкцій у нинішньому обсязі.

"Лідери ЄС вже виступили з офіційними заявами про те, що Росія не виконала умов, за яких тиск може бути ослаблено. "Наші відносини з ЄС, включно з економічними санкціями, залишаться незмінними до повного виконання Мінська. На жаль, прогрес у його виконанні значно менший, ніж ми розраховували в минулому році", – заявив Туск перед початком саміту в Японії. Це – не особиста думка президента Євросоюзу, а узгоджена позиція, з якою ЄС буде виходити на дискусії в Японії. В її підтримку вже висловився президент Європарламенту, з нею погодився президент Єврокомісії Юнкер, давав прес-конференцію разом з Туском", - пише журналіст.

"І це не означає, що дії Кремля взагалі не дали ефекту. Завдяки звільненню Савченко РФ звела до нуля шанси, що санкції продовжать на рік. А отже, у грудні нас чекає нова санкційна епопея зі значно більш високими шансами, що тиск буде зменшено. І вже зараз у Кремлі працюють над грудневим переглядом, готуючи ґрунт до нього. Одразу кілька джерел – в українському МЗС та в європейських структурах – підтвердили, що Росія працює над зняттям "фінансового блоку" санкцій, тобто заборони на кредитування російських держбанків", - розповідає про дії РФ Сидоренко.

"Інші санкції мають символічне значення. Наприклад, заборона на експорт в РФ технологій нафто- і газовидобутку, звичайно, б'є по російському нафтосектору, але лише в тривалій перспективі, через 5-10 років. А недолік фінансової ліквідності та неможливість перекредитуватися – це те, що є проблемою вже тепер", – пояснив один зі співрозмовників журналісту.

"Як відомо, нині в ЄС діють жорсткі обмеження на надання коштів для російських державних банків і рекомендація не купувати російські держоблігації. Під забороною – усі фінансові інструменти тривалістю понад 30 днів. Як наслідок, навіть для недержавних російських компаній вихід на зовнішній ринок запозичень вкрай складний. Поза темами, у Києві і зараз звучать надії на посилення санкцій. Щоправда, лише їхнього "кримського блоку" (адже обмеження, що введені проти Росії за Донбас" і "за Крим", прийняті різними рішеннями). Після офіційної заборони Меджлісу ситуація в Криму дійсно погіршилася, а переслідування проукраїнських активістів посилилися, тому аргументи за посилення санкцій", - продовжує Сидоренко.

"Хоча водночас є небезпека, що в ЄС знайдуться голоси за те, щоб посиленням "кримського напряму" компенсувати пом'якшення секторальних санкцій, і цього необхідно уникнути. Лінія ж Росії і на "нормандських переговорах", і в діалозі з іншими європейськими партнерами є такою: "ми пішли назустріч Україні в питанні заручників, тепер чекаємо кроків назустріч у питанні виборів". Саме на цьому буде базуватися позиція РФ до грудневого перегляду санкцій", - підсумовує журналіст.

Як повідомляв "Апостроф", журналіст пояснив, чому Путін вирішив помилувати Савченко саме 25 травня.