RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

"Ніч музеїв" стартує в Україні: опубліковані подробиці

У рамках Міжнародного дня музеїв з 14 по 23 травня в різних містах України відбудуться масові заходи, серед яких – екскурсії, квести, концерти, вистави та багато іншого.

Організатори планують, що участь в акції візьмуть понад 30 українських музеїв. Варто зазначити, що Міжнародний день музеїв уперше був проведений у Берліні в 1997 році. У світі акція відзначається 18 травня.

Так, в основу заходів лягли фольклорно-етнографічні свята, різні майстер-класи, театралізовані і поетичні дійства, а також відкриття виставок і зустрічі з творчими людьми.

У Києві акція розпочнеться з Національного музею історії України в Другій світовій війні. 14 травня там запланована реалізація музейно-мистецького проекту "Нічний дозор". У програмі: театралізована екскурсія, прем'єра вистави. Також бажаючі зможуть побачити нічну столицю з висоти пташиного польоту (за додаткову плату). Початок дійства призначено на 18:00. Для всіх бажаючих вхід безкоштовний.

Далі, вже 18 травня, відбудуться заходи на Київській Фортеці. З 16:00 до 18:45 там пройдуть інтерактиви для дітей, а також демонстрація фільмів про фортеці. В 19:00, 20:00 і 21:00 - інтерактивні театралізовані екскурсії. Відвідувачі зможуть потримати в руках справжню зброю і навіть приміряти військову форму початку XX століття. Вхід на захід обійдеться в 50 грн.

У суботу, 21 травня, до акції приєднається Історичний музей. Відвідувачам запропонують повернутися в минуле на 20 тис. років до нашої ери. Любителів історії з 21:00 до 5:00 очікують "Доісторична і містична ніч", кінопоказ, гортанні співи, майстер-класи, квести, зустріч світанку, містичні екскурсії. Вхід - 180 грн.

У цей самий день відбудуться заходи в музеї Павла Тичини. Розпочнеться дійство о 21:00 із засідання таємної організації "Нічний мотлох". До відвідувачів в музей прийдуть Хемінгуей, Далі, Монро, Агата Крісті, Зигмунд Фрейд та багато інших відомих людей епохи Тичини.

Втім, 21 травня в акції також візьме участь Національний художній музей України. Дирекція обіцяє, що в 22:00 суботи біля музею з'явиться динамічне освітлення і аудіо-світлова інсталяція. У той же час всередині музею з 21:00 до 23:00 відбуватимуться спеціальні заходи. Вартість відвідування вельми демократична - 20 грн.

Крім Києва до акції приєдналися й інші великі міста. Так, в суботу, 14 травня, у Дніпропетровському історичному музеї відбудеться традиційне 6-годинне нон-стоп дійство. Старт заходу заплановано на 18:00. Відвідувачам запропонують побачити на власні очі подорож "із варяг у греки", засвоїти козацькі науки, відвідати бал XIX ст. і спіритичний сеанс початку ХХ ст. Більше того, керівництво має намір навчити гостей танцювати чарльстон і поборотися з неписьменністю на початку 1930-х років. Заплативши за вхідний квиток всього 60 грн, відвідувачі зможуть насолодитися ароматною кавою, а також спостерігати за майстер-класами. Також музей приготував кінотеатр під відкритим небом, міні-виставки та інше.

Вже наступної суботи, 21 травня, у Харківському історичному музеї відбудеться фестиваль костюмів народів світу. Його початок призначено на 14:00, триватиме до 19:00, а от уже з 15:30 до 17:00 на глядачів чекає інтерактивний захід "Стиляги - молодіжна туса в Харкові". Водночас Харківський літературний музей цього ж дня пропонує зануритися в атмосферу "Ночі на новій/старій вулиці" на вул. Багалія, де з 15:00 до 24:00 на різних локаціях відбудуться книжковий ярмарок, майстер-класи з каліграфії і танців, а також перегляд фільмів Довженка під відкритим небом.

Крім того, у Муніципальній галереї з 18:00 до 21:00 буде представлений фотопроект "Сьогодні вночі" арт-групи "Кельні". Варто звернути увагу, що на цьому заході діє вікове обмеження – вхід тільки для осіб старших 18 років. Кожну годину - з 18:00 до 23:00 - від галереї "АВЕК" (вул. Сумська, 70) екскурсійний автобус буде розвозити бажаючих по майданчиках, які беруть участь в акції. Участь в усіх заходах є абсолютно безкоштовною.

Не менш насиченими стануть дні акції в Одесі. Зокрема, 14 травня Одеський історико-краєзнавчий музей з 12:00 до 19:00 проведе акцію "Зробіть голосніше!". Музейна ніч буде наповнена музикою та іншими подіями. Так, о 13:00 відбудеться відкриття виставки "Йдемо на телек!", а о 15:00 - концерт учнів Дитячої театральної школи. Вже о 16:00 стартують творчі майстер-класи для дітей і дорослих. На закус о 18:00 глядачам влаштують концерт артистів Одеського національного академічного театру опери та балету. Вхід на всі заходи вільний.

Середу, 18 травня, Одеський музей західного і східного мистецтва пропонує провести в нічній подорожі Стародавньою Грецією. Анонсується, що відвідувачі нічного музею зможуть приміряти на себе образ жителя античного світу, вступити в дискусію зі справжніми філософами, доторкнутися до таємничих містерій Діоніса, спробувати щастя в лабіринті Мінотавра і дізнатися свою долю у Сивіли. Початок заходу відбудеться о 20:00. На радість глядачам вхід організатори зробили безкоштовним.

Також 18 травня в музеї "Нерубайські катакомби" під Одесою стартує фестиваль "Арт в катакомбах" з нічними екскурсіями, концертом та фаєр-шоу. Фестиваль запланований на чотири дні.

У суботу, 21 травня, одеситам і гостям курортного міста свою програму представить Одеський муніципальний музей особистих колекцій ім. А.В. Блещунова. Традиційна музейна ніч, вхід на який буде безкоштовним, відбудеться з 19:00 до 22:00.

У Чернігівському історичному музеї ім. Тарновського 14 травня о 17:00 виступить ансамбль народної музики "Частота". Для бажаючих мешканців і гостей міста о 18:00 заплановано квест "Скарби Чернігова". Також о 19:00 розпочнеться вистава дитячого театру ляльок "Вовченя з казкової торби". На завершення вечора о 21:30 на фасаді будівлі музею буде демонструватися лазерна 3D-проекція. Організатори пообіцяли, що відвідувачі зможуть насолодитися майстер-класами з фітодизайну та народної іграшки, смачною піцою, живим звуком саксофона і гітари.

Дніпродзержинськ 14 травня пропонує провести у музеї історії міста. Зокрема, з 18:00 до 22:00 там відбудеться музейне дійство "Під Знаком Степу" з використанням аудіовізуальних засобів та елементів театралізації. Вхід на захід обійдеться в 50 грн.

Вже сьогодні, 14 травня, на Театральній площі в Сумах о 16:00 стартує акція за участю Сумського обласного краєзнавчого музею, Художнього музею, Меморіального будинку-музею Чехова та інших.

Також 14-15 травня заплановані особливі екскурсії в Меджибізькому замку (замок-фортеця, розташований в селищі Меджибіж, у верхів'ях річки Південний Буг, при впаданні ріки Бужок, за 30 кілометрів на схід від міста Хмельницького, – ред.).

Весь тиждень, з 16 по 23 травня, буде проходити музейний марафон у Рівненському обласному краєзнавчому музеї.

Вже в цей уїкенд, 14-15 травня, в Бережанах місцевий Краєзнавчий музей, Державний історико-архітектурний заповідник і Музей Богдана Лепкого пропонують взяти участь у квесті, літературних перформансах і подивитися на театральні вистави. Глядачів також чекають виставки, зустріч зі скульптурою європейського майстра XVII століття Івана Пфістера, трансляція фіналу "Євробачення", де Україну представить Джамала, а також нічні екскурсії.

В середу, 18 травня чернігівський музей-заповідник Михайла Коцюбинського організовує зустріч та пішу екскурсію-діалог з поетом Раулем Чилачавою. Завершить день "Імпреза у Коцюбинського".

У Львові в Національному музеї імені Андрія Шептицького 21 травня відбудуться ярмарок ремесел, майстер-класи і нова виставка народного вбрання західних регіонів України кінця ХІХ - першої половини ХХ століття.

Як повідомляв "Апостроф", згідно із законом про декомунізацію, меморіальний комплекс "Національний музей історії Великої Вітчизняної війни" перейменували на "Національний музей історії України в Другій світовій війні.