RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Скандал: стало відомо про викриття в Іспанії російського шпигуна

Американське видання Politico опублікувало матеріал про розкритого в Мадриді співробітника Служби зовнішньої розвідки РФ Сергія Черепанова, який протягом майже 20 років переховувався в Іспанії під чужим ім'ям і працював нелегально.

Видання з посиланням на джерела в європейських спецслужбах повідомляє, що російський шпигун працював під ім'ям Генрі Фріта, бізнес-консультанта, який представляв компанію, що спеціалізується на "соціально-економічних дослідженнях".

У 90-х роках він разом з партнером заснував компанію, для якої неодноразово просив надавати йому, в тому числі, "аналітичні або брокерські доповіді про газопроводи у Східній Європі".

Згідно з легендою, Фрит народився в 1957 році в Еквадорі, його матір'ю була громадянка Еквадору, а батьком — громадянин Нової Зеландії (саме цим Черепанов пояснював іспанським друзям свій легкий акцент). Однак у реальності, за даними західних розвідок, з якими ознайомилося Politico, Черепанов народився в 1955 році в Росії, при цьому в Росії у нього була дружина, Ольга Костянтинівна Черепанова, і син. Всі роки, що він провів в Іспанії, він працював на російську зовнішню розвідку.

Видання зазначає, що Черепанов став першим розкритим в Європі з часів "холодної війни" розвідником-нелегалом (тобто таким, що живе за кордоном під чужим ім'ям з вигаданою біографією). Також підкреслюється, що за останні роки відносини між Росією і ЄС загострилися і кількість російських шпигунів подвоїлася. Тому європейські спецслужби прийняли рішення випадок з Черепановим оприлюднити.

Джерела в європейських спецслужбах розповіли, що займалися справою російського агента більше року і що Черепанова розкрили в 2010 році завдяки тим самим документам, що і російську шпигунку Анну Чапман. Повідомлялося, що він підтримував зв'язок з Москвою через третіх осіб, з якими зустрічався за межами Іспанії, а звіти писав на спеціально захищеному ноутбуці.

28 червня 2010 року, наступного дня після того, як ФБР заарештувало 10 російських розвідників-нелегалів у США (включаючи Андрія Безрукова і Анну Чапман), Фріту-Черепанову зателефонував співробітник британської розвідки, який спробував його завербувати, про що свідчить розшифровка їхньої телефонної розмови.

Масштаб збитку, який агентурна робота Черепанова могла завдати безпеці західних держав, є незрозумілою.

Як повідомляв "Апостроф", італійська поліція та португальські спецслужби заарештували в Римі вірогідного співробітника російських спецслужб, а також співробітника Служби інформації та безпеки Португалії, який підозрюється у продажі секретних даних РФ.

За матеріалами "РБК"