RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Людина Порошенка порівняв обмін Савченко з часами холодної війни

Прес-секретар українського президента Петра Порошенка Святослав Цеголко розповів деталі звільнення української льотчиці Надії Савченко з російського полону.

Про це Цеголко написав на своїй сторінці в Facebook.

"Ця операція нагадала мені холодну війну. Коли дисидентів обмінювали і звільняли в вільний світ. Президентський борт вилетів до Ростова близько восьми. Ми з Іриною Геращенко добиралися туди майже два з половиною години, тому що облітали окупований Донбас. У Ростові стояли більше години, перш ніж побачили два автобуси, які рухалися до нашого літака. Серце стиснулося. Я згадав мить вироку на цьому судилищі, коли російського суддю охороняли з дюжину автоматників у масках. А потім виштовхували нас з залу, коли ми співали гімн. Раптом задзвонив телефон. Потім знову і знову. Знайомі журналісти з посиланням на російські агентства запитували, чи правда, що ми в Ростові? Згадав, як напередодні нас з Іриною Геращенко повідомили, що про факт звільнення Надії Савченко можемо повідомити тільки після того, як літак з нею сяде в Борисполі. Інакше операція може зірватися", — розповідає прес-секретар Порошенка.

"Телефонні дзвінки не припинялися вже хвилин п'ять. Два автобуси зупинилися.
— Що сталося? — питав по телефону один з керівників операції.
— Кажуть, виникли якісь проблеми.
Автобус з Надією простояв з півгодини, не рушивши з місця. Можливо ті, хто "злили" цю інформацію, сподівалися на зрив. Але їм не вдалося. Два автобуси під'їхали ближче. І з них вийшла Надія. На подив, автоматників у масках поруч не було", — згадує Цеголко.

"Нам з Іриною так і не дозволили вийти з літака. Сказали — заборонено. Але ж можна кричати: "Слава Україні!" Але це пригода була не останнью. Потім півгодини президентський літак з Надією не міг вилетіти додому: "Межа поки закрита", — повідомив у рацію голос російського диспетчера", — продовжує свою розповідь прес-секретар.

"Вже зараз це спогади. Вони приємні, тому що наша Надія Савченко вже вдома. Важливо, що вона перша і зараз всі зусилля Президента будуть звернені на звільнення інших. Тому що це невід'ємна частина Мінського процесу. Ми повинні звільнити як політичних ув'язнених у Росії, так і тих, хто в полоні у терористів. І Надя нам у цьому допоможе", — підсумовує Цеголко.

Фото з Facebook Святослава Цеголко

Як повідомляв "Апостроф", раніше у мережі з'явилися фотографії передачі в Ростові-на-Дону української льотчиці, народного депутата Надії Савченко Україні.