RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

В Україні в шоці від нової історії Київської Русі від Путіна

Нова історія Київської Русі, викладена в російських шкільних підручниках, шокувала українців.

Пост блогера Лілії Гайдар, яка процитувала статтю видання Znak про новi россiйскi підручники історії, викликав ажіотаж у мережі: він зібрав понад 333 лайків, а також кілька десятків перепостів та коментарів.

У статті йдеться, що термін "Київська Русь" повністю усунули зі сторінок підручників, тепер замість нього в РФ використовують словосполучення "Давньоруська держава". Кия, Щека і Хорива у підручнику називають варягами, які заснували Київ на полянськiй землі.

Окремий параграф російські горе-історики присвятили поясненню виходу українських територій з-під влади Речі Посполитої. У підручнику докладно розповідається, як у 1654 році вони перейшли під юрисдикцію Московської держави. Причому такий перехід називається "вільним і усвідомленим вибором українського народу".

Сучасна історія України в путінських підручниках теж спотворена. Там безапеляційно пишуть, що після втечі Януковича в Росію новий уряд був сформован нібито незаконно.

Також там описано "приєднання" Криму до Росії, котре нібито почалося з прийняття Декларація про незалежність, а не з вторгнення російських військ.

"Яка історія, такі й діти", "Як я рада, що дочка вже закінчила школу", "Поплив" Крим, виплеснувся. На революційній хвилі, тобто ми тут цунамі на Майдані, мабуть, запустили, і він поплив", — коментують публікацію користувачі Facebook.

Як повідомляв "Апостроф", на думку журналіста з РФ Олексія Венедиктова, заради досягнення своїх цілей російський президент Володимир Путін маніпулює історією.